icon-youtube-32x32

icon-mail-32x32

Wat is de aantrekkingskracht van refurbished?

refurbished

Refurbished toestellen mogen niet als nieuw in de winkel liggen. Vaak gaat het om telefoons of laptops die door de gebruikers zijn teruggestuurd vanwege een defect. De aanbieder controleert en reviseert het toestel zodat het weer gewoon naar behoren werkt. Na deze revisie is het geen nieuw product meer, maar ook geen echt tweedehands product.

Robots

Als je de webwinkels afstruint naar een nieuwe telefoon, kom je al snel de refurbished toestellen tegen. Zo kan je een refurbished iPhone 6 voor honderd euro minder kopen dan een gewone iPhone 6. Dat is het overwegen waard. Maar is het verstandig om zo’n refurbished telefoon te kopen? Dat hangt af van de kwaliteit van het toestel.

Een van de bedrijven die deze kwaliteit garandeert is iUsed. Dit bedrijf is al twintig jaar een betrouwbare speler in de refurbished markt en werkt met gecertificeerde technische specialisten. Dit is waarom iUsed twee jaar garantie kan bieden op al haar producten. Daarnaast ontvang je op alle Macs van iUsed, een 30 dagen ‘niet goed, geld terug’-garantie. Wel moet je dan binnen vijftien dagen aangeven dat je het product wilt retourneren.

Forza Refurbished is een ander bedrijf met hoge kwaliteitsstandaarden. Het bedrijf werkt sinds 2016 met robots die de telefoons op meer dan 50 punten checken. Deze robots geven objectief aan hoe goed het toestel nog werkt. Als er een fout in de telefoon wordt geconstateerd, proberen professionele technici de problemen op te lossen. Vervolgens wordt de telefoon nogmaals gecheckt.

Keurmerk

Omdat niet elk refurbished bedrijf zulke hoge kwaliteitsstandaarden hanteert, is het belangrijk dat er een onafhankelijk keurmerk van de overheid komt. Op dit moment kijken het Ministerie van Economische Zaken, UNETO (ondernemersorganisatie van de technische detailhandel) en Forza Refurbished naar de mogelijkheden. Hierdoor zou verdere professionalisering van de refurbished markt in een stroomversnelling kunnen komen.

Bijna alle refurbished bedrijven hebben nu eigen keurmerken en kwaliteitsregels. Hierdoor weten consumenten niet precies wat de kwaliteit van de toestellen is. Een onafhankelijk keurmerk moet duidelijkheid scheppen. Ook kan een onafhankelijk keurmerk bepaalde eisen stellen. Bijvoorbeeld op welke punten een refurbished toestel gecontroleerd moet worden en aan welke garantievoorwaarden een verkoper moet voldoen.

Transparantie

Verder kan je bij aankoop van een refurbished iPhone checken of het toestel is gecertificeerd door Apple. Als dit het geval is, krijg je een standaardgarantie van een jaar. Deze garantie kan nog verder worden verlengd als je AppleCare-producten aanschaft. Ook zet Apple op zijn site dat de refurbished producten aan de kwaliteitseisen van Apple voldoen en worden onderworpen aan een streng revisieproces.

Naast garantie is ook transparantie een belangrijke pijler. Steeds meer bedrijven geven openheid van zaken. Bij Forza Refurbished is het zelfs mogelijk het testrapport van de telefoon in te zien als je een mailtje stuurt. Zo weet jij precies wat de sterke en zwakke punten van je telefoon zijn. Deze vorm van transparantie geeft vertrouwen aan de consument. Soms komen klanten er op deze manier achter dat hun toestellen écht nog zo goed als nieuw zijn. Dan is bijvoorbeeld enkel de toesteldoos geopend of is het toestel een keer getest. Voor een spotprijs hebben ze dan een nieuwe iPhone.

Bijkomend voordeel is dat refurbished toestellen duurzaam zijn. Elektronisch afval zoals defecte televisies, computers en telefoons vormen meer dan 50 miljoen ton elektronisch afval per jaar. Dit is problematisch omdat in dit afval vaak schadelijke stoffen zitten zoals kwik en lood. Als dit afval niet goed wordt verwerkt, kan het afval in het grondwater terecht komen.

Gloednieuw

Maar er zijn ook nadelen. De Consumentenbond testte achttien refurbished iPhone 6s-modellen bij negen verschillende aanbieders. Hoewel alle toestellen werden aangeboden als ‘zo goed als nieuw’, waren de kwaliteitsverschillen groot. Zo hadden sommige telefoons duidelijk gebruikssporen, denk aan krassen of vuil. Ook werden de originele accessoires niet altijd bijgeleverd.

De grootste teleurstelling was dat geen van de aanbieders standaard een nieuwe batterij in de refurbished iPhone stopt. Na het testen van de accuduur bleek dat bijna alle aanbieders een toestel aanbieden waarvan de accu matig presteert. De gemiddelde capaciteit van de accu is 87 procent van een nieuw toestel.

Samengevat: De aankoop van een refurbished toestel is duurzaam en goedkoop, maar kwalitatief wisselend. De Consumentenbond kwam toestellen tegen die gloednieuw waren, maar zag ook veel miskopen. Van de achttien gekochte toestellen beschouwt de Consumentenbond maar een derde als een goede deal.

Hot

Toch zijn steeds meer mensen tevreden met refurbished toestellen. Volgens de Wall Street Journal kopen steeds meer mensen refurbished telefoons, of ze houden hun oude telefoon langer. Hierdoor is de verwachting dat dure smartphones zoals de iPhone of Samsung Galaxy S tegenwoordig drie of vier gebruikers zullen hebben.

Zo is refurbished nu het snelst groeiende deel van de smartphone-industrie, meldt Veilingwebsite B-Stock Solutions. Ongeveer 10 procent van de smartphones die wereldwijd worden verkocht is refurbished. Ondanks dat Apple en Samsung rechtstreeks weinig verdienen aan de verkoop van refurbished producten, profiteren deze megaconcerns wel indirect. Dit komt door de inkomsten van app-downloads, streamingabonnementen en andere verbonden inkomstenstromen.

Kortom: refurbished toestellen zijn ‘hot’. Het is vaak een goede aankoop vanwege de lage prijs, de hoge kwaliteit en duurzaamheid. Wel moet je op zoek naar toestellen die nog in goede staat verkeren. Transparante bedrijven maken deze zoektocht makkelijk.

Let bij de aanschaf van een refurbished product op deze vier dingen:

1. De prijs. Een van de belangrijkste reden om een refurbished toestel te kopen, is de lage prijs. Daartegenover staat ook een kwaliteitsverschil. Dus let op dat je niet te veel betaalt.

2. De garantie. Zorg ervoor dat je garantietijd zo lang mogelijk is. Zeker bij refurbished toestellen kan dit op termijn veel geld besparen.

3. De conditie. Refurbished toestellen wisselen van kwaliteit. Vaak geven webwinkels dit aan met sterren. Probeer te achterhalen wat de sterren precies betekenen.

4. Bedenktijd. Als je iets aanschaft in een webwinkel heb je recht op 14 dagen bedenktijd. Je kan het toestel gewoon terugsturen en je geld terugvragen als het toestel tegenvalt.

 voor het volledige artikel
Evenementen
 
 
Sonos zomerkorting

Aanbiedingen

Sonos is het ultieme home sound system dat je huis kamer voor kamer vult met briljant geluid. C...

SEP
26
Fotofair

Evenement | 10:00 - 17:00 | Landgoed Duynenwater (E3) Buivensedreef 10 – 5521RN Eersel.

Gratis ticket? Lees hier verder https://www.aaconnected.nl/gratis-naar-de-fotofair-2020

SEP
27
Fotofair

Evenement | 10:00 - 17:00 | Landgoed Duynenwater (E3) Buivensedreef 10 – 5521RN Eersel.

Gratis ticket? Lees hier verder https://www.aaconnected.nl/gratis-naar-de-fotofair-2020

NOV
19
Mediamarkt ledenkoopavond

Evenement | 17:00 - 21:00 | Mediamarkt Amsterdam Arena

Kom ook naar de ledenkoopavond van de Mediamarkt. Mediamarkt geeft een korting op bijna alle ...

DEC
22
Mediamarkt ledenkoopavond

Evenement | 17:00 - 21:00 | Mediamarkt Amsterdam Arena

Kom ook naar de ledenkoopavond van de Mediamarkt. Mediamarkt geeft een korting op bijna alle p...

Poll: Zou je belangstelling hebben voor een aanbod voor een internetabonnement via Connected

Dit zou dan een partij zijn waar je naar keuze internet, bellen en/of televisie kunt afnemen voor een aantrekkelijke prijs en met de hoogste kwaliteit. Vrije modemkeuze, en een helpdesk die je ook echt verder helpt.

Connected Magazine
Connected logo 2014 colored