icon-youtube-32x32

icon-mail-32x32

Waarom beïnvloedt Apple de prestaties van iPhone-batterijen?

cnnctd

Begin 2017 werd Apple genoodzaakt om zich te verontschuldigen voor oneerlijkheid over de levensduur van iPhone-batterijen. Apple bleek wel degelijk een rol te spelen in de degradatie van oudere batterijen. Een onderbouwd motief ontbrak, maar sommige analisten wezen op marketingdoeleinden. Zit je immers om de paar uur met een lege iPhone, dan ben je sneller geneigd om een nieuw model aan te schaffen. Toch? Niet bepaald. Apple beïnvloed de batterijen van oudere batterijen. Maar niet met de bedoeling die je zou denken.

Eén van ‘s werelds meest rake smartphone-analysten, Horace Dediu, maakte een formule en bracht de levensduur van Apple-devices in kaart. Dediu is van mening dat de daadwerkelijke levensduur meetbaar  is door de totale verkoopcijfers met het aantal actieve devices te vergelijken. Daarbij gaat Dediu ervan uit dat een inactieve iPhone afgedankt is door een voormalig gebruiker, wat in dezen het einde van de levensduur tekent. 

Dediu meldt dat Apple in 2016 1 miljard actieve Apple devices telde. Een zeldzame meting, want sinds de introductie van de iPhone 1 heeft Apple de data slechts tweemaal gedeeld. Dediu concludeerde dat er sinds 2007, het eerste verkoopjaar van de iPhone, circa 2 miljard devices zijn verkocht. Door het aantal actieve devices van de totale verkoop af te trekken, eindigen we met 750 miljoen inactieve devices. 

Dediu meent dat de gemiddelde levensduur van een iPhone vastgesteld kan worden wanneer Apple’s cumulatieve verkoop gelijkstaat aan het aantal inactieve devices. Dit gebeurde in het derde kwartaal van 2013. Sindsdien concludeert Dediu dat de gemiddelde levensduur van een iPhone vier jaar en drie maanden is.

Willen we voor eens en altijd de discussie over Apple’s invloed op iPhone-batterijen eindigen, dan is Dediu’s conclusie van gigantisch belang. Een dergelijke levensduur spreekt marketingdoeleinden namelijk tegen. 

Het oordeel

Elk jaar releaset Apple een nieuwe iPhone. In het geval dat Apple consumenten zou aansporen om deze release te kopen, werkt een levensduur van vier jaar niet bepaald mee. Wij - en tal van experts met ons - vermoeden dat Apple’s oorspronkelijke motief klopt. Het vermogen van verouderde batterijen zou verminderd worden om uitval tegen te gaan. iOS wordt met verloop van tijd veeleisender, en om een stokje voor de overbelasting van een batterij te steken, zegt Apple de prestaties te wijzigen.

Tegenlicht

Tegelijkertijd staat de levensduur van vier jaar en drie maanden niet geheel in steen. Dediu’s conclusie is zeer aannemelijk. Maar vanuit een wetenschappelijk oogpunt, werkte Dediu met te beperkte data. In de periode dat Dediu het rapport schreef, had de analyst slechts twee bevestigde getallen voorhanden: het aantal actieve devices in 2016 en 2017. De rest is speculatie.

Aan de discussie kunnen we geen eind breien. Wél durven we te zeggen dat de veelgehoorde theorie over snode verkoopplannen eerder in de fantasie van marketeers dan de realiteit speelt. Apple werkt aan transparantie. En niets duidt op een gebrek aan transparantie. Blader dus vooral door de gloednieuwe modellen op Telefoon.nl; iPhones gaan echt wel even mee. 

Evenementen
 
 
Sonos zomerkorting

Aanbiedingen

Sonos is het ultieme home sound system dat je huis kamer voor kamer vult met briljant geluid. C...

SEP
26
Fotofair

Evenement | 10:00 - 17:00 | Landgoed Duynenwater (E3) Buivensedreef 10 – 5521RN Eersel.

Gratis ticket? Lees hier verder https://www.aaconnected.nl/gratis-naar-de-fotofair-2020

SEP
27
Fotofair

Evenement | 10:00 - 17:00 | Landgoed Duynenwater (E3) Buivensedreef 10 – 5521RN Eersel.

Gratis ticket? Lees hier verder https://www.aaconnected.nl/gratis-naar-de-fotofair-2020

NOV
19
Mediamarkt ledenkoopavond

Evenement | 17:00 - 21:00 | Mediamarkt Amsterdam Arena

Kom ook naar de ledenkoopavond van de Mediamarkt. Mediamarkt geeft een korting op bijna alle ...

DEC
22
Mediamarkt ledenkoopavond

Evenement | 17:00 - 21:00 | Mediamarkt Amsterdam Arena

Kom ook naar de ledenkoopavond van de Mediamarkt. Mediamarkt geeft een korting op bijna alle p...

Poll: Zou je belangstelling hebben voor een aanbod voor een internetabonnement via Connected

Dit zou dan een partij zijn waar je naar keuze internet, bellen en/of televisie kunt afnemen voor een aantrekkelijke prijs en met de hoogste kwaliteit. Vrije modemkeuze, en een helpdesk die je ook echt verder helpt.

Connected Magazine
Connected logo 2014 colored