icon-youtube-32x32

icon-mail-32x32

 

Verkijk je niet op peperdure computers: do it yourself!

bequiet

De veronderstelling dat het eigenhandig samenstellen van een computer gigantisch moeilijk is of praktijkervaring vereist, mag wat ons betreft de wereld uit. Wie wil informeren naar de voorkennis die komt kijken bij het bouwen van een computer, is namelijk niet meer afhankelijk van de stoffige tech-boekensectie in de plaatselijke bibliotheek.

Anno 2019 ligt het internet voorhanden. En waar je tien jaar terug overgelaten was aan hoogtechnologische online PDF’s en documentatie, staat het web inmiddels bol van makkelijk leesbare pagina’s over het samenstellen van een PC. Dat heeft alles te maken met een alsmaar grotere interesse in de wereld van DIY-computing. Een grotere interesse in de kostenefficiënte voordelen en uitdagingen die komen kijken bij het bouwen van een volledig werkzame computer.

Samengestelde computers zijn bijna altijd duurder dan de som van de onderdelen. En de onderdelen die door resellers als Coolblue worden gebruikt voor klaargemaakte PC’s, zijn bijna altijd individueel en vlot verkrijgbaar. Het prijsverschil zit ‘m in de arbeid die komt kijken bij een samenstelling, maar juist die arbeid vormt voor vele een hobby. Een leuke bezigheid. Onder de streep ben je niet alleen goedkoper uit, maar valt er tegelijkertijd een hoop voldoening te behalen. Het bouwen van een PC draait niet om het ontwerpen van chips en transistoren, maar het zorgvuldig uitkiezen van symbiotische onderdelen en het genot dat komt kijken bij een werkend resultaat. Het heft in eigen handen nemen en zélf aan het schroeven gaan? Dat kan intimiderend zijn. Voelt de berg te groot, dan is dat alleen maar menselijk, want het bereiken van een succes – het samenstellen van een PC die werkt en voldoet aan jouw wensen – kan in elke stap van het bouwproces misgaan. De moderne computer is een geweldig krachtig stuk technologie. Om te kunnen zorgen dat de mooiste games zonder vertraging aan te sturen en weer te geven zijn, vindt er achter de schermen behoorlijk wat rekenwerk en precisie plaats.

bequiet2-2

We raden het dan ook absoluut niet aan om na het lezen van dit artikel de eerste de beste internetmarktplaats te betreden, onderdelen te bestellen en de gereedschapskist uit de garage te toveren. Gelijktijdig adviseren we je wel degelijk om deze pagina als basis te gebruiken voor jouw avontuur naar het onbekende. Vandaar: de eerste stappen op een rij.

Van start

Ruimschoots hangt een werkende PC af van een processor, moederboord, werkgeheugen, stroomtoevoer, opslag en behuizing. Jij zal elk genoemd onderdeel in huis moeten halen en aan moeten sluiten. Makkelijker gezegd dan gedaan, want niet elk moederboord ondersteunt elke processor, en elke combinatie van dat tweetal heeft een directe en aanzienlijk impact op de benodigde stroomtoevoer. Dat is slechts een greep uit de afwegingen en uitdagingen die komen kijken bij het vinden van een werkende balans.

  1. Ten eerste doe je er goed aan om naar een ‘custom pc build base’ te googelen. Vandaaruit is het optimaal om de geselecteerde componenten in te voeren in een programma’s als be quiet!’s ‘PSU calculator’ en ‘Motherboard check’. De PSU calculator berekent de benodigde stroomtoevoer voor een reeks ingevoerde computercomponenten. Componenten die jij dus - optimaal op basis van wat leeswerk - samengesteld hebt. De tool bespaart je het plussen en minnen met de wattages van verschillende onderdelen en neemt het preciezere, zwaardere rekenwerk uit handen.
  2. De Motherboard check berekent op basis van jouw moederboord de benodigde koeling. Onder de streep bespaar je daarmee niet alleen een onderzoek, maar bovendien de nare verrassing van kortsluiting of oververhitting na veronderstelt te hebben dat alles naar behoren draait. De bepaling van de juiste koeling is bijzonder vatbaar voor fouten: een precies werkje, dat minder riskant wordt door gebruik te maken van de Motherboard check. Op de website vind je overigens allerlei topcomponenten, van cases en kabels tot PSU’s en koeling. Ben je serieus over jouw toekomstige beeld, dan dien je dus absoluut een blik op de onderstaande links te werpen. Succes!

Info bequiet.com/en/psucalculator

Info bequiet.com/en/motherboardcheck

Evenementen
 
 
Sonos ledenkorting

Aanbiedingen

Sonos is het ultieme home sound system dat je huis kamer voor kamer vult met briljant geluid. C...

MEI
28
Stoomcursus Smartphone Fotografie en Snapsheet

Evenement | deel 1 / 2 | Thuis

De online ‘Stoomcursus Smartphone Fotografie en Snapsheet’ Dé online smartphonecursus bomvo...

AUG
14
Schnitzeljacht 2021

Evenement | 10:00 - 19:00 | Dragonstudio, Dragonstraat 16, 5044 HR Tilburg

Schnitzeljacht Connected geeft je de mogelijkheid om op zaterdag 14 augustus 2021 deel te nemen...

SEP
1
Workshop Urbexfotografie Kandschaftpark Duisburg

Evenement | 13:00 - 17:00 | Besucherzentrum Landschaftpark Duisburg

WORKSHOP URBEXFOTOGRAFIE LANDSCHAFTSPARK DUISBURG Ontdek de magie van urbexfotografie (urban ex...

SEP
17
Stoomcursus Smartphone Fotografie en Snapsheet

Evenement | deel 2 / 2 | Thuis

De online ‘Stoomcursus Smartphone Fotografie en Snapsheet’ Dé online smartphonecursus bomvo...

Poll:

Poll niet actief
Connected Magazine
Connected logo 2014 colored