icon-youtube-32x32

icon-mail-32x32

UPC digitale televisie kijken én opnemen met een Ziggo apparaat.

20140525 humax ihdr 5200c hd pvr zwart kabelontvanger

Test met de HUMAX 5200C

Gratis UPC digitale televisie kijken én opnemen met een 'Ziggo' apparaat.

De oude vertrouwde kabel wordt steeds minder gebruikt. Het ouderwetse analoge televisiekijken is bijna helemaal verdwenen, en mensen gebruiken decoders van kabelmaatschappijen om digitale signalen te ontvangen.

Digitale televisie is beter van kwaliteit dan analoge televisie, en kan zelfs zenders in volledig HD (High Definition) doorzetten. Probleem is dat je een decoder nodig hebt of een televisie met een zogenaamde DVB-C tuner. Dat zijn alleen nieuwe recente types. Wil je ook kunnen opnemen dan ben je bij UPC maandelijks tussen de 10,50 en 12,50 extra kwijt voor een uitgebreider pakket en de huur van apparatuur. Daarbij komt dan een zgn. smartcard om de zenders te ontsluiten (iq om te voorkomen dat je kijkt zonder te betalen). UPC kent geen koopoptie.

Sinds medio 2013 stuurt UPC echter een basispakket zenders ongecodeerd door. Met die DVB-C televisie kun je digitale televisie dus zonder extra kosten ontvangen. Ik bedacht dat een ongecodeerd signaal ook met een niet UPC ontvanger te bekijken zou moeten zijn. Ik merkte in mijn zoektocht dat televisiewinkels mij weghoonden met opmerkingen als „onmogelijk” en „bestaat niet”. Daar liet ik me echter niet door afschrikken.

Van iemand uit het Ziggo gebied leende ik een Humax decoder en na het invoeren van de juiste provider en regioinformatie haalde deze zonder morren alle TV en radiozenders binnen, waarbij de standaard 40 zenders van UPC, inclusief Nederland 1,2, en 3 in HD te bekijken waren. Dat werkte dus.

Volgende stap was de aanschaf van een Humax 5200 decoder. Dit keer bij een winkel waar ik niet ben weggelachen, en men geïnteresseerd was naar de mogelijkheden en ervaringen.

Dit apparaat kan twee films tegelijk opnemen en daarnaast nog één signaal doorzetten naar een aangesloten televisie. Het kost iets meer dan 200 euro, dus op de lange termijn een goede businesscase. Bovendien heb ik in principe liever incidentele kosten dan structurele kosten.

Voordelen: Eén duidelijk bedrag ineens, een hoge kwaliteit apparaat een geen duurder UPC abonnement nodig, met zenders waar ik toch niet naar kijk.

De Humax thuis aangesloten in vijf minuten tijd, en zowaar: alle zenders zijn weer prima te ontvangen, op te nemen, en ook in digitale kwaliteit met een HDMI kabel te bekijken. Ook radiozenders zijn te ontvangen, en naast de HDMI kabel is er ook een Scart mogelijkheid (voor oudere televisies) en een doorvoer voor een analoog antennesignaal en zelfs een digitale audio uitgang voor een surround set of soundbar. Kortom, je bent helemaal klaar voor digitale televisie met deze aanschaf. Er is een netwerkaansluiting aanwezig om het apparaat als mediastreamer te gebruiken, en met een optionele USB dongle kan dat ook draadloos.

De kwaliteit van de Humax 5200 is prima, maar andere Humax decoders voldoen volgens de site ook. Ik probeerde de Fox (zonder harde schijf) en de genoemde 5200 (met 500GB) De HUMAX IHDR-5200C, IHDR-5400C, IRHD-5300C en IRHD-5100C zijn geschikt voor ontvangst van de FTA (Free to air zenders) volgens de Humaxsite. Ook de consumentenbond maakt melding van deze oplossing. Kortom, een top-apparaat en een gemakkelijke oplossing. Realiseer je wel dat een uitbreiding van het abonnement of het gebruiken van een UPC smartcard met deze apparatuur niet mogelijk is. Als je dat ooit wilt ben je wederom veroordeeld tot de huurapparatuur van UPC.

 

Conclusie:

Een 9 voor de oplossing en een 9 voor bedieningsgemak.

 Martin Tokkie

 

Evenementen
 
 
Sonos zomerkorting

Aanbiedingen

Sonos is het ultieme home sound system dat je huis kamer voor kamer vult met briljant geluid. C...

SEP
26
Fotofair

Evenement | 10:00 - 17:00 | Landgoed Duynenwater (E3) Buivensedreef 10 – 5521RN Eersel.

Gratis ticket? Lees hier verder https://www.aaconnected.nl/gratis-naar-de-fotofair-2020

SEP
27
Fotofair

Evenement | 10:00 - 17:00 | Landgoed Duynenwater (E3) Buivensedreef 10 – 5521RN Eersel.

Gratis ticket? Lees hier verder https://www.aaconnected.nl/gratis-naar-de-fotofair-2020

NOV
19
Mediamarkt ledenkoopavond

Evenement | 17:00 - 21:00 | Mediamarkt Amsterdam Arena

Kom ook naar de ledenkoopavond van de Mediamarkt. Mediamarkt geeft een korting op bijna alle ...

DEC
22
Mediamarkt ledenkoopavond

Evenement | 17:00 - 21:00 | Mediamarkt Amsterdam Arena

Kom ook naar de ledenkoopavond van de Mediamarkt. Mediamarkt geeft een korting op bijna alle p...

Poll: Zou je belangstelling hebben voor een aanbod voor een internetabonnement via Connected

Dit zou dan een partij zijn waar je naar keuze internet, bellen en/of televisie kunt afnemen voor een aantrekkelijke prijs en met de hoogste kwaliteit. Vrije modemkeuze, en een helpdesk die je ook echt verder helpt.

Connected Magazine
Connected logo 2014 colored