icon-youtube-32x32

icon-mail-32x32

Trends op de IFA

foto-06-09-19-10-09-15

Tekst: Eugenie Gijsberts

Een van de meest toonaangevende beurzen op het gebied van lifestyle en entertainment vindt ieder jaar in september plaats in Berlijn.

Wat waren de trends dit jaar?  Welke zaken vielen op? We vertellen het je allemaal in dit artikel. foto-06-09-19-12-41-49

De grote lijnen

Een aantal zaken springt altijd in het oog wanneer je op deze beurs rondloopt. Zo waren net als voorgaande jaren Alexa en ook andere spraakassistenten volop vertegenwoordigd. Ze komen terug in speakers, headsets, ovens, tv’s en nog veel meer. Het laatste woord is daarover vast nog niet gesproken.

Daarnaast was er veel aandacht voor 8K televisies. Een nog scherper beeld, al zag ik dat alleen maar wanneer er een 4K scherm naast stond. En ze kwamen in allerlei soorten en formaten. Bij Samsung kan je bijvoorbeeld kiezen voor een roze, groene, blauwe of witte standaard.

Als laatste trend viel duurzaamheid op. Op allerlei manieren probeert men beter voor het milieu te zijn door bijvoorbeeld wasmachines die slim wassen en die detecteren hoeveel was en wat voor soort was er in zit en hoeveel water daar vervolgens voor nodig is. Maar ook koelkasten met een vacumeerapparaat op de voorkant waardoor groente langer behouden blijf. Of afwasmachines die zonder vaatwasmiddel afwassen.

Opvallende zaken

Natuurlijk sprongen er van alles wat op de IFA werd getoond ook echt gadgets uit.

Een kleine greep uit twintig hallen gevuld met alles op het gebied van lifestyle en entertainment:

 

Transparante of oprolbare OLED

foto-06-09-19-11-34-55

Een paar bedrijven, waaronder Panasonic en Sharp toonden een doorzichtig OLED scherm.

De toepassingen van een dergelijk scherm zijn legio.  Zo kunnen deze schermen worden gebruikt voor augmented reality, een manier om jouw kijk op de wereld te verbeteren met digitale afbeeldingen die op echte afbeeldingen worden geplaatst, en andere toepassingen zoals winkeldisplays en meer geavanceerde computerschermen.

LG toonde een OLED scherm dat zichtzelf oprolt in een kleine kast. Ideaal voor mensen die graag een groot scherm willen, maar dit niet altijd in het zicht willen hebben hangen.

 

Opvouwbaarfoto-06-09-19-13-41-11

Bij Samsung was de aandacht vooral gevestigd op hun Galaxy Fold 5G. Een toestel wat je kan openklappen zodat je de beschikking hebt over een naadloos, extra groot scherm. Op dit scherm kan je meerdere apps naast elkaar open zetten om bijv. een foto vanaf een website naar een chat te slepen en ondertussen een film te kijken. Wanneer je het toestel dichtklapt heb je een kleiner scherm waar je de gewone dingen op kan doen. Het toestel beschikt over drie camera’s en zes lenzen. Daarbij introduceert Samsung ook de mogelijkheid om geschreven tekst om te zetten naar getypte tekst.

Het toestel is verkrijgbaar voor de prijs van 2100 Euro.

Het opvouwbare scherm was overigens ook te zien bij TLC, een andere grote aanbieder van o.a. schermen.

Naast de Galaxy Fold 5G, bij Samsung ook volop aandacht voor de 8K schermen. Het 219” scherm was de grote aandachttrekker.

 

The sound of...foto-06-09-19-09-27-20

De thuisbioscoop kreeg ook veel aandacht, daar waar je vroeger alleen Atmos in de bioscoop kon ervaren doet deze nu ook zijn intrede in de woonkamer. Het geluid is echt overweldigend.

Op het gebied van geluid deed Sonos ook een aankondiging: de portable speaker voor in en om het huis.

 

Mobiliteit

Segway timmert verder aan de weg van mobiliteit met hun Ninebot. Een elektrische skelter, die helaas in Nederland nog niet officieel de weg op mag. Samen met Ierland zijn we een van de weinigen. Hopelijk komt daar gauw verandering in!

foto-06-09-19-09-45-32

 

Er was zoveel weer te zien op de IFA. AIoT wordt een van de nieuwe termen om in de gaten te houden. We gaan er vast nog op terug komen in ons magazine. Daarnaast gaan we het komende jaar vast weer veel mooie dingen op de markt zien en wellicht ook wat in de ProbeerService, zodat je als lid ook de laatste trends kan uitproberen.

Evenementen
JUN
20
Start Connected outletstore

Evenement | https://www.aaconnected.nl/mijn-connected/forum

Leden helpen leden. Iets van consumentenelectronica ruilen, weggeven of verkopen op ons forum? ...

NOV
26
Mediamarkt ledenkoopavond

Evenement | 17:00 - 21:00 | Mediamarkt Amsterdam Arena

MediaMarkt Arena, Amsterdam ledenkoopavond dinsdagavond 26 november 2019 van: 17:00-21:00 Voor...

DEC
17
Mediamarkt ledenkoopavond

Evenement | 17:00 - 21:00 | Mediamarkt Amsterdam Arena

MediaMarkt Arena, Amsterdam ledenkoopavond dinsdagavond 17 december 2019 van: 17:00-21:00 Voor...

Poll: Als er workshops komen heb ik belangstelling voor:

WIj denken er weer over om workshops te geven. Met deze poll peilen wij of er belangstelling is voor bepaalde onderwerppen.

Connected Magazine
Connected logo 2014 colored