icon-youtube-32x32

icon-mail-32x32

Test Huawei R201

20110808 Vodafone huawei r201 mobile broadband hotspot 001
Bij AACC-evenementen is weleens een internetverbinding nodig op een plek waar er geen beschikbaar is.
Onderweg is even je mail checken soms een kruis, laat staan een bestand binnenhalen.

Dongel

Een oplossing is een zogenaamde dongel, een usb-apparaatje dat je installeert op je laptop om online te gaan.  Een usb-poort is vereist, wat bij tablets zoals iPads meteen al een probleem is. Maar gaat het om meer dan één mobiele computer, dan heb je meerdere simkaarten nodig, die bovendien verschillend van formaat kunnen zijn.  Bij gelijktijdig gebruik helpt één dongel je dus niet uit de brand.

Toegangspunt

De Huawei R201 Mobile Broadband Hotspot is als modem te gebruiken en kan een wifi-netwerk onderhouden voor maximaal vijf apparaten. Zijn  lithium batterij is geïntegreerd voor optimaal comfort. Werkt met Windows XP, Vista, Windows 7 en met Mac OS 10.4 en hoger.  Voor  ingebruikstelling heeft de R201 software aan boord die met alle genoemde besturingssystemen samenwerkt. De Huawei kan elk apparaat met standaardwifi, van spelcomputer tot smartphone tot tablet, meteen het internet op helpen tot het genoemde maximum van vijf. Hij meldt zich binnen 10 seconden met: Vodafone mobile network. Het R201-schermpje toont het aantal gebruikers, de gebruikte standaard, het netwerk, de signaalsterkte en batterijstatus. De Huawei heeft maar één knop: aan-uit. Hij meet 6 x 10 cm en weegt niet meer dan 90 gram. 
Het Chinese Huawei is derde op gebied van mobiele telecommunicatieapparatuur in de wereld na Ericson en Nokia-Siemens. 

Internetaanbieder

De R201 is zonder simkaart en abonnement te koop vanaf € 100,00 - met abonnement vanaf nul euro, maar je hebt wel een data-abonnement van een mobiele aanbieder nodig. Je stelt zelf desgewenst een beveiliging in; alle gangbare standaarden worden ondersteund.  Naast de ingebouwde oplaadbare accu kan voeding betrokken worden via de usb-poort of vanuit het stroomnet. De accu werkt zo’n vier uur achter elkaar; stand-by 100 uur. 

Beoordeling

Absoluut voordeel is dat je niets meer aan je laptop of tablet hoeft te koppelen, wat tegelijk compabiliteitsproblemen uitsluit. Bovendien is geen aparte software nodig. 
De snelheid is natuurlijk afhankelijk van de dekking ter plaatse, maar gemiddeld zeer acceptabel, nergens werd bot gevangen. Mocht er onverhoopt geen dekking zijn dan zal teruggeschakeld worden van de snellere 3G-verbinding naar gprs, maar dat is tijdens de testperiode niet voorgekomen.

Conclusie

Met je partner op reis, tijdens AACC-evenementen met collega´s,  bij werkgroepen, in de auto op de achterbank of midden in het bos, overal de ideale oplossing, maar ook langkampeerders zijn ermee geholpen. In de Vodafone-winkel kun je de R201 direct meenemen! Een dikke 9,5.
Extra info: Slot voor microSD-kaart (max 32GB), gprs, edge/gprs (1900/1800/900/850 MHz), hsdpa/umts (2100/1900/900 MHz)

 

Evenementen
JAN
16
Veiling probeerservice

Evenement

In 2020 wederom een veiling. Artikelen worden geveild onder de bekende voorwaarden, en ALLE artik...

FEB
15
Veiling probeerservice

Evenement

In 2020 wederom een veiling. Artikelen worden geveild onder de bekende voorwaarden, en ALLE artik...

JUN
9
Night of the Nerds

Evenement | Eindhoven

Night of the Nerds is hét event waar gepassioneerde nerds de allernieuwste ontwikkelingen in de w...

Poll:

Poll niet actief
Connected Magazine
Connected logo 2014 colored