icon-youtube-32x32

icon-mail-32x32

Starten met high-end audio? Balans is de sleutel!

high-end-audio

 

Kiezen voor high-end audio-apparatuur is kiezen voor kwaliteitsaudio. Maar die keuze maken is makkelijker gezegd dan gedaan, want waar begin je? Wij maken de sprong naar het hogere hifi-segment makkelijker en vertellen je waar je op moet letten.

Tekst: redactie

Aanschaffen van geschikte hifi-apparatuur lijkt zo makkelijk: loop een dealer binnen, luister naar verschillende setups en wandel na het afrekenen de winkel uit met apparatuur die je persoonlijk bevalt. Natuurlijk, hier schuilt enige mate van waarheid achter, maar je stapt dan wel gemakkelijk over andere, mogelijk voor jouw persoonlijk erg belangrijke, aspecten van audio heen.

Budget

Om te beginnen is het belangrijk om te weten wat je te besteden hebt. Er is niets mis met het stellen van budgettaire grenzen. Natuurlijk, hifi-apparatuur, zo ook high-end audio, kost geld en je kunt het zo duur maken als je zelf wilt. Maar de kwaliteit die men in audio zoekt is behoorlijk subjectief. Hou daarom rekening met het budget voor het kiezen van een bepaald hifi-systeem en weeg af hoezeer je belang hecht aan de kwaliteit waaraan je geld wilt spenderen.

Tweeledige kwaliteit

Waar je eigenlijk naar op zoek bent wanneer je de stap naar high-end audio maakt is kwaliteit. Grofweg onderscheiden we twee soorten van kwaliteit: de kwaliteit van bouw van de apparatuur zelf, en de kwaliteit van de audio die deze apparatuur voortbrengt.

Apparatuur in het high-end audiosegment is over het algemeen beter gebouwd dan goedkopere hifi-apparatuur. Daarmee willen we niet zeggen dat goedkopere apparatuur per definitie slecht is gebouwd, alleen dat het budget wat gebruikt wordt voor de bouw van high-end audio zich natuurlijk vertaalt in een meer solide behuizing en vaak ook een stijlvoller design dan apparatuur in lagere regionen. Moeilijker kwantificeerbaar dan de kwaliteit van de bouw van de apparatuur is de audiokwaliteit die de apparatuur voortbrengt. Echter dit is wel het belangrijkste aspect waar je rekening mee moet houden. Wat de een kwaliteit vindt, vindt de ander juist weer slecht klinken.

Toch heb je een handvat dat je helpt om te bepalen welke audiokwaliteit bij jou past en dat is voorkeur voor ‘fidelity’ – dus hoe waarheidsgetrouw geluid klinkt uit de apparatuur – gecombineerd met balans in frequenties en de klankkleur.

speakersBalans

De balans van lage, midden en hoge frequenties moet precies goed zijn waarbij geen enkele frequentie de ander overklast terwijl elke frequentie toch hoorbaar is. Denk dan aan diepe, goed identificeerbare bastonen in de lage regionen, goed hoorbare vocalen in de middenregionen en schone niet-schelle tonen in de hoge regionen.

Klankkleur

De klankkleur gaat gek genoeg enigszins in tegen het concept van fidelity. Het komt neer op de eigen ‘draai’ die apparatuur aan het geluid meegeeft. Wellicht niet nodig om te zeggen, maar dit komt echt neer op persoonlijke voorkeur. Want wat de een een fantastische inkleuring van het geluid vindt, vindt de ander echt vreselijk. Daarom wordt er weleens beweerd dat bepaalde high-end apparatuur slechter klinkt dan apparatuur uit het lagere segment.

Een juiste keuze

Wat je zoekt in audio kan enkel jij bepalen. Natuurlijk wil je niet een verkeerde keuze maken bij de aanschaf van apparatuur. Dat is dan ook de reden dat je in veel audiozaken ingerichte geluidsneutrale luisterruimtes hebt om te bepalen of bepaalde apparatuur wel bij jou smaak past. Maak hier dan ook zeker gebruik van en laat je informeren door experts om te bepalen wat geschikt is voor jou om aan te schaffen.

Over luisterruimtes

In dit artikel beschrijven we de luisterruimte alsof elke ruimte hetzelfde is, maar dat is natuurlijk niet zo. Een luisterruimte heeft een zogenaamd ‘akoestisch profiel’ die afgestemd is op bepaalde audio. Bijvoorbeeld, home cinema-audio vraagt om een geheel ander profiel dan audio in stereo bijvoorbeeld. Dit is iets om rekening mee te houden en af te stemmen op het soort audio waarvoor je bepaalde apparatuur wilt aanschaffen. Veel luisterplezier!

Evenementen
 
 
Sonos zomerkorting

Aanbiedingen

Sonos is het ultieme home sound system dat je huis kamer voor kamer vult met briljant geluid. C...

SEP
26
Fotofair

Evenement | 10:00 - 17:00 | Landgoed Duynenwater (E3) Buivensedreef 10 – 5521RN Eersel.

Gratis ticket? Lees hier verder https://www.aaconnected.nl/gratis-naar-de-fotofair-2020

SEP
27
Fotofair

Evenement | 10:00 - 17:00 | Landgoed Duynenwater (E3) Buivensedreef 10 – 5521RN Eersel.

Gratis ticket? Lees hier verder https://www.aaconnected.nl/gratis-naar-de-fotofair-2020

NOV
19
Mediamarkt ledenkoopavond

Evenement | 17:00 - 21:00 | Mediamarkt Amsterdam Arena

Kom ook naar de ledenkoopavond van de Mediamarkt. Mediamarkt geeft een korting op bijna alle ...

DEC
22
Mediamarkt ledenkoopavond

Evenement | 17:00 - 21:00 | Mediamarkt Amsterdam Arena

Kom ook naar de ledenkoopavond van de Mediamarkt. Mediamarkt geeft een korting op bijna alle p...

Poll:

Poll niet actief
Connected Magazine
Connected logo 2014 colored