icon-youtube-32x32

icon-mail-32x32

Slim, slimmer, slimst :slimme meters

nest-in-huis

 

Mijn huis wordt steeds slimmer! En met iemand zoals ik, die vaak op pad en onregelmatig thuis is merk ik daar steeds meer de voordelen van. Natuurlijk is het niet allemaal rozengeur en maneschijn, dat merkte ik toen bij mij de Nest Thermostaat was geïnstalleerd.

Hij hangt er nu ruim 2 maanden en is altijd het zonnetje in huis, want zodra ik erlangsloop licht hij oranje of zwart op.

De eerste maand moest hij gaan leren hoe mijn ritme was, zodat mijn slimme thermostaat zelf een programma kon samenstellen. Maar ja, hoe slim hij ook is, met iemand als ik die soms dagen niet thuis is, dan weer heel vroeg de deur uitgaat of na 30 minuten weer terugkomt, daar zijn zelfs de lerende capaciteiten van Nest niet tegen opgewassen. De functie auto-schema was voor mij dus niet echt geschikt.

De winst zit vooral bij mij en mijn vergeetachtig zijn. Waar ik voorheen nog weleens tegen het probleem aanliep dat ik weer eens te laat realiseerde dat ik de verwarming had laten aanstaan lost Nest dat nu voor mij op. Mijn smartphone vergeet ik nl. zelden en zodra mijn Nest constateert dat ik niet meer in de buurt ben, schakel hij automatisch op afwezig.

En in het kader van liever lui dan moe, kan ik overal waar ik in huis ben de thermostaat hoger of lager zetten en zie ik gelijk hoe lang het duurt om op een bepaalde temperatuur te komen.

Vorige week is bij mij ook de slimme meter geïnstalleerd. Hij is niet slim van zichzelf maar in combinatie met een app krijg ik meer inzicht in het energieverbruik. Daarnaast hoef ik ook zelf niet meer de meterstanden door te geven.

En mocht je zonnepanelen op je dak hebben, dan zie je op je slimme meter ook hoeveel energie je teruglevert.

Doordat de slimme meter zo nauwkeurig is, kwam ik erachter dat er ergens gas wegliep. Ik had dit nooit geroken, maar door een nachtje de gaskraan bij de cv en het gasfornuis dicht te draaien constateerde ik dat ik ondanks dat toch gas verbruikte. Niet slim, wel handig om te weten.

slimme-meter

Dat slimme apparaten ook nadelen hebben moge duidelijk zijn. Bijv. het opvragen van gegevens door kwaadwillenden zodat zij uit de data af kunnen leiden wanneer iemand er wel of niet is. Maar ook de privacygevoeligheid van data en de manier waarmee er wordt omgegaan kan een nadeel zijn.

En het besparen op energie moet je echt zelf doen, de slimme meters bieden alleen inzicht en overzicht.

Evenementen
 
 
Sonos zomerkorting

Aanbiedingen

Sonos is het ultieme home sound system dat je huis kamer voor kamer vult met briljant geluid. C...

AUG
8
Foto evenement met lunch & diner

Workshop | 09:00 - 23:00 | Wordt nader bekend gemaakt

Eens per jaar organiseert de Fotounie een Schnitzeljacht met verschillende posten waar een fotogr...

SEP
26
Fotofair

Evenement | 10:00 - 17:00 | Landgoed Duynenwater (E3) Buivensedreef 10 – 5521RN Eersel.

SEP
27
Fotofair

Evenement | 10:00 - 17:00 | Landgoed Duynenwater (E3) Buivensedreef 10 – 5521RN Eersel.

NOV
19
Mediamarkt ledenkoopavond

Evenement | 17:00 - 21:00 | Mediamarkt Amsterdam Arena

Kom ook naar de ledenkoopavond van de Mediamarkt. Mediamarkt geeft een korting op bijna alle ...

DEC
22
Mediamarkt ledenkoopavond

Evenement | 17:00 - 21:00 | Mediamarkt Amsterdam Arena

Kom ook naar de ledenkoopavond van de Mediamarkt. Mediamarkt geeft een korting op bijna alle p...

Poll:

Poll niet actief
Connected Magazine
Connected logo 2014 colored