icon-youtube-32x32

icon-mail-32x32

Review: Tamron AF 35-150mm f/2.8-4.0 di VC OSD

img-8480

Gewapend met een Nikon D800 wandelde Rob van Keulen (Transcontinenta) door Leiden om het nieuwste Tamron objectief te testen. Hoe de Tamron AF 35-150mm f/2.8-4.0 di VC OSD presteerde in de praktijk lees je in deze review.

Tekst & fotografie: Rob van Keulen

Praktijktest met diverse onderwerpen en soorten licht

Om snel een groot aantal verschillende onderwerpen te fotograferen, maak ik graag een wandeling door de stad. Het mooie van zo’n stadstour is dat het veel vraagt van het objectief en de camera. Door het zeer zonnige weer kon ik ook flink wat opnamen maken met fors tegenlicht, om de coating, scherpte en contrast te testen. Ik kan alvast verklappen dat de nieuwe Tamron 35-150mm nog beter presteerde dan ik had verwacht!

img-8474

Ergonomie

Vergelijk je de Tamron met soortgelijke zoomobjectieven, zie je dat de lichtsterke lens niet groter, zwaarder of dikker is dan een 24-105 of 24-120 f/4.0. Dat betekent dat je zowel verder kunt zoomen als beter presteren in situaties met minder licht, in vergelijking met andere objectieven van dezelfde afmetingen.

Zoombereik

Wat moet je met zo'n vreemd zoombereik? Je hebt geen groothoek (denk aan 24mm) maar ook geen forse tele (zoals 300mm). Toch zag Tamron het grote voordeel van het zoombereik dat zich perfect leent voor reportage, portret en reisfotografie in een relatief compact geheel. En na een halve dag non-stop fotograferen, moet ik zeggen dat ook ik  deze mening ben toegedaan. De tele tot 150mm bleek ideaal voor de onopvallende shots op straat en gelukkig reageerde de automatische scherpstelling snel genoeg om alles vast te leggen wanneer ik dat wilde. En omdat de kortste instelafstand van 45 centimeter over het gehele zoombereik te gebruiken is, geeft de telestand goede mogelijkheden voor close-ups met een fraai bokeh.

Bruidsfotografie

Nadat ik wat straatfotografie gedaan had rond het stadhuis, hoorde ik een groep mensen de trappen afkomen. Een trouwerij! En ja hoor, in een paar minuten schoot ik snel een aantal opnamen van het bruidspaar. De autofocus was zelfs snel genoeg om het boeketje in de hand van de bruid scherp op de foto te krijgen.

img-8476

Scherpte en contrast, ook bij tegenlicht

Tamron gebruikt speciale Low dispersion (ED) glassoorten die zorgen voor een sterke vermindering van lensfouten. Hierdoor bereikt het objectief niet alleen een hoge beeldscherpte, maar heeft het ook weinig last van gekleurde randen bij hoge contrasten en tegenlicht. De coating op de frontlens doet het ook goed en zelfs bij opnamen recht tegen de zon in, is het beeld contrastrijk.

Conclusie

Groot pluspunt is dat je door de universele 35mm groothoekstand en zoom tot flinke tele (150mm) niet steeds van objectief hoeft te wisselen. Ook de mooie scherptediepte en de rustige bokeh bevallen goed. Door de Tamron VC beeldstabilisatie werden ook de macro-opnamen en snelle teleshots goed scherp. De krachtige 5-stops-stabilisatie zal ook van pas komen bij zeer weinig licht. Voor een aankoopprijs van € 899 heb je een serieus objectief in handen, dat makkelijk professioneel ingezet kan worden voor tal van onderwerpen.

tamron-productbeeld

Evenementen
 
 
Sonos zomerkorting

Aanbiedingen

Sonos is het ultieme home sound system dat je huis kamer voor kamer vult met briljant geluid. C...

SEP
26
Fotofair

Evenement | 10:00 - 17:00 | Landgoed Duynenwater (E3) Buivensedreef 10 – 5521RN Eersel.

Gratis ticket? Lees hier verder https://www.aaconnected.nl/gratis-naar-de-fotofair-2020

SEP
27
Fotofair

Evenement | 10:00 - 17:00 | Landgoed Duynenwater (E3) Buivensedreef 10 – 5521RN Eersel.

Gratis ticket? Lees hier verder https://www.aaconnected.nl/gratis-naar-de-fotofair-2020

NOV
19
Mediamarkt ledenkoopavond

Evenement | 17:00 - 21:00 | Mediamarkt Amsterdam Arena

Kom ook naar de ledenkoopavond van de Mediamarkt. Mediamarkt geeft een korting op bijna alle ...

DEC
22
Mediamarkt ledenkoopavond

Evenement | 17:00 - 21:00 | Mediamarkt Amsterdam Arena

Kom ook naar de ledenkoopavond van de Mediamarkt. Mediamarkt geeft een korting op bijna alle p...

Poll: Zou je belangstelling hebben voor een aanbod voor een internetabonnement via Connected

Dit zou dan een partij zijn waar je naar keuze internet, bellen en/of televisie kunt afnemen voor een aantrekkelijke prijs en met de hoogste kwaliteit. Vrije modemkeuze, en een helpdesk die je ook echt verder helpt.

Connected Magazine
Connected logo 2014 colored