icon-youtube-32x32

icon-mail-32x32

 

Review: ASUS BRT-AC828

Langzaamaan krijgt de AC-standaard tractie, wat leidt tot nieuwe hardware die hier optimaal gebruik van maken. Ook ASUS brengt een nieuwe AC-router op de markt die behoorlijk indruk maakt, niet alleen dankzij de prestaties, ook vanwege de vele functionaliteiten waarmee de router is uitgerust.

Tekst: Peter Güldenpfennig

ASUS heeft een indrukwekkend portfolio aan routers en heeft daarmee dus een naam hoog te houden. Met de BRT-AC828-router richt ASUS zich specifiek op zakelijke gebruikers, hoewel je er natuurlijk ook mee uit de voeten kunt als serieus netwerkfanaat.

Behuizing

Een router chique aankleden, dat lijkt een contradictie. Een router is per definitie niet sexy, en dat uit zich soms in vreselijke behuizingen die van een router een slagschip maken. Dit heeft meestal te maken met de noodzakelijke antennes, die zijn nu eenmaal niet weg te werken in het ontwerp. Ook de vele LED’s waarmee routers aangekleed worden helpen niet, deze maken van de router nogal eens een discotheek in micro-formaat.

Gelukkig houdt ASUS zich aan de designprincipes die ze ook hanteren bij hun andere routers (met uitzondering van hun gamingrouters): een sober, zwart ontwerp terwijl de routers zelf toch direct herkenbaar zijn als hardware van ASUS. De BRT-AC828 is hierop geen uitzondering. Het design is simpel gehouden met slechts een stijlvol reliëf en het logo van ASUS op de behuizing. De vier MIMO-antennes bevestig je aan de achterkant en de zijkant (respectievelijk twee aan de achterkant en één aan elke zijkant). Aan de voorkant vind je de status van de 8 LAN-poorten de twee WAN-poorten, beide wifi-banden en de failover-status plus de on-board storage. Ook een USB 3.0-poort is aanwezig. Aan de achterkant bevinden zich de LAN- en WAN-poorten, een USB 3.0-poort en een WPS- en aan/uit-knop.

Installatie

De installatie is redelijk straight forward. Zoals praktisch elke routerfabrikant biedt ook ASUS je een prettige GUI via de browser, waarmee je de router kunt instellen wat past bij je behoeftes. De GUI van de BRT-AC828 is in principe hetzelfde als routers gericht op consumenten, alleen dan wel ingericht op de extra functionaliteiten die de router je biedt. Prettig is dat je, ondanks de vele functionaliteiten, nooit de weg kwijtraakt in alle opties die je geboden worden en dat je met een enkele oogopslag kunt zien wat de status van je netwerk is.

Opvallend trouwens is dat de GUI je waarschuwt wanneer er iets niet in orde is of wanneer er iets je aandacht vraagt. Een update voor de firmware van het apparaat is niets nieuws, maar meldingen over niet correcte beveiliging van je wifi-netwerken is iets wat we niet vaak zien. Het lijkt een kleinigheid, maar het is prettig dat ASUS ook rekening houdt met de wat minder technisch onderlegde mensen die een router willen instellen.

asus-brt-ac828-main

Razendsnel netwerken

Zodra je de router hebt ingesteld heb je tot aan 250 verbindingen tot je beschikking, waarmee het apparaat perfect ingezet kan worden in kleine tot middelgrote bedrijven. De twee WAN-poorten kun je aggregeren waarmee je effectief tot aan 2 GB/s snelheid kunt halen. Ook is er de optie tot failover, waarbij één poort de ander ondersteunt wanneer deze wegvalt.

Met de router heb je de beschikking over zowel een 2.4GHz- als een 5GHz-band met respectievelijk maximum snelheden van 800 en 1734 Mbps. Dat biedt je genoeg opties tot snelle verbindingen waarbij ook zware taken geen probleem zullen zijn.

Meerwaarde in wifi

Het aanbieden van een wifi-accesspoint aan gasten is vandaag de dag bijna eerder regel dan uitzondering. De BRT-AC828 biedt je zeer professionele mogelijkheden om dit mogelijk te maken, iets waar we best van onder de indruk zijn. Want het opzetten van gastnetwerken is niets nieuws, maar ASUS maakt het mogelijk om hiervoor een professioneel ogende landingspagina op te zetten. Dit ziet er fraai uit en is ook gewoon leuk om te doen.

Functioneel en veilig

We noemden het eerder al, de router heeft heel veel functionaliteiten waarmee vooral zakelijke gebruikers zeer blij zullen zijn. De MU-MIMOfunctionaliteiten geven draadloze verbindingen stabiliteit, zodat het wegvallen van een verbinding of dode hoeken tot het verleden behoren, maar je wel optimaal gebruik kunt maken van de bandbreedte.

Waar ASUS ook erg op mikt bij deze router zijn de diverse securityopties, wat niet heel gek is in een wereld waarin cybercrime met de dag toeneemt. Je hebt een veelvoud aan opties om proactief netwerkinbraken te voorkomen door het instellen van het Intrusion Prevention System of door bepaalde content en websites te blokkeren. Ook het instellen van VLAN en VPN behoort tot de mogelijkheden.

Verrast waren we door de M.2- poort. Hierop kun je een M.2-SSD plaatsen waardoor je de router ombouwt tot NAS. Dit spreekt zeer voor de router en maakt het een multifunctionele hub van je bedrijfsnetwerk. Erg gaaf!

Mobiel netwerk

Hoewel we niet verwachten dat deze optie veel gebruikt wordt, is het ook mogelijk om via een LTE-dongle een netwerk op te zetten. Dit is soms handig als optionele backup wanneer de vaste verbindingen vervallen en het geen optie is om niet de beschikking te hebben over een netwerk. Een andere optie is de router met LTE-dongle te gebruiken als mobiele netwerkhub, bijvoorbeeld wanneer je onderweg bent. Dit biedt je meteen de kans om de landingspagina met promotie-URL optimaal te benutten.

Conclusie

Hoewel prestaties van een router belangrijk zijn en belangrijk blijven, moet een fabrikant echt wel meerwaarde bieden om indruk te kunnen maken. Het moet gezegd worden, dat is exact wat ASUS doet. Dankzij de vele securityopties gecombineerd met het instellen van professioneel ogende landingspagina's op de gastnetwerken die je aanbiedt, is het apparaat meer dan geschikt voor elke zakelijke omgeving. Tel daarbij op de prettige user interface waarmee je de router instelt en het feit dat iedereen er mee uit de voeten kan, en je hebt een krachtpatser!

Prijs: € 459,90
Info: asus.com

Evenementen
 
 
Sonos ledenkorting

Aanbiedingen

Sonos is het ultieme home sound system dat je huis kamer voor kamer vult met briljant geluid. C...

MEI
28
Stoomcursus Smartphone Fotografie en Snapsheet

Evenement | deel 1 / 2 | Thuis

De online ‘Stoomcursus Smartphone Fotografie en Snapsheet’ Dé online smartphonecursus bomvo...

AUG
14
Schnitzeljacht 2021

Evenement | 10:00 - 19:00 | Dragonstudio, Dragonstraat 16, 5044 HR Tilburg

Schnitzeljacht Connected geeft je de mogelijkheid om op zaterdag 14 augustus 2021 deel te nemen...

SEP
1
Workshop Urbexfotografie Kandschaftpark Duisburg

Evenement | 13:00 - 17:00 | Besucherzentrum Landschaftpark Duisburg

WORKSHOP URBEXFOTOGRAFIE LANDSCHAFTSPARK DUISBURG Ontdek de magie van urbexfotografie (urban ex...

SEP
17
Stoomcursus Smartphone Fotografie en Snapsheet

Evenement | deel 2 / 2 | Thuis

De online ‘Stoomcursus Smartphone Fotografie en Snapsheet’ Dé online smartphonecursus bomvo...

Poll:

Poll niet actief
Connected Magazine
Connected logo 2014 colored