icon-youtube-32x32

icon-mail-32x32

 

Raspberry Pi

raspberry-pi

Tekst: Robert Kalle

Steeds vaker komen de mogelijkheden van een Raspberry Pi naar voren in forums op het internet. Maar wat is het nou precies en wat kan je er mee doen als consument en is het wel voor mij geschikt? Vandaar dit keer een toelichting en een kleine uitleg over het fenomeen Raspberry Pi.

Wat is een Raspberry Pi
Door de Universiteit van Cambridge is er in 2012 een computer (singleboardcomputer) ontwikkeld die voor een lage prijs gemaakt en verkocht kon worden. Eigenlijk is het een minicomputer die voor verschillende doeleinden kan worden gebruikt. Je kunt hem gebruiken om diverse apparaten in je huis aan te sturen. Ook is het mogelijk om hem te programmeren zodat je er ‘retro games’ mee kunt spelen of te gebruiken is als mediacenter of als simpele desktopcomputer.

raspberry-pi

Inmiddels is het 2018 en heeft de ontwikkeling van de Raspberry Pi niet stilgelegen. Hij is sneller geworden en hij is tegenwoordig standaard uitgerust met Bluetooth en Wi-Fi. Bij de eerdere modellen moest je dit er nog apart bij kopen. De meest recente versie die nu te koop is, is de Raspberry Pi 3. Wanneer je deze op het internet opzoekt zal het je opvallen dat het vaak alleen gaat een mini moederboard wat er totaal niet aantrekkelijk uit ziet. Velen haken dan ook snel af omdat dit al snel te technisch wordt. Het is zeker geen plug & play systeem maar het is zeker niet onmogelijk om er iets moois van te maken.  Ook zit er vaak bij de starterskit een ‘case’ zodat alles netjes is bedekt.

Mogelijkheden
Voordat je een Pi bestelt is het belangrijk om te weten wat je er mee wil doen. Er zijn diverse websites die uitgebreid uitleg geven over alle mogelijkheden. Zelfs op YouTube staan volledige handleidingen. In eerste instantie beginnen veel gebruikers met het omtoveren van de PI in een Retropie. Denk hierbij aan een computer met oude (retro) spelletjes die men vroeger speelde op de Arcadekasten of op de Nintendo en andere oude game consoles.

arcadekast
De wat doorgewinterde gebruikers stappen al snel over naar alle andere mogelijkheden zoals het aansluiten diverse domotica (beveiligingscamera’s of KlikAanKlikUit schakelaars voor het licht). Dan kan je bijvoorbeeld via je telefoon ook het licht bedienen. Ook kan je je verdiepen in robotica of andere educatieve mogelijkheden.

Starterskit
Heb je interesse en wil je het niet al te moeilijk voor jezelf maken dan kan je het beste een starterskit kopen. Belangrijk is dat je hierbij een goede voeding en een SD kaart met een goede capaciteit (32 of 64 GB) bestelt. Gemiddeld eindig je ongeveer rond de EUR 70,-. Je kunt het natuurlijk zo duur maken als je zelf wilt. Er zijn vast nog wel een paar dingen die je thuis hebt liggen die je aan kunt sluiten zoals een toetsenbord, muis of een HDMI kabel. 

Installatie
Als je de Pi in huis hebt dan begint het spannende pas echt. Eigenlijk is het heel simpel. Je pakt hem (voorzichtig) uit en schroeft de case (behuizing) op het moederboard zodat hij niet kan beschadigen. Daarna kruip je achter je computer en ga je op zoek naar het programma om je Pi gebruiksklaar te maken: www.raspberrypi.org/downloads .  Download het programma wat het beste bij je past en pak het uit. Zet het op de SD kaart en stop de kaart voor het eerst in je Pi. Vergeet niet je SD kaart te formatteren voordat je hem gaat gebruiken. Zodra je alles op de kaart het geïnstalleerd dan is het al mogelijk om de Pi aan te sluiten. Zorg ervoor dat je je keyboard en muis gereed hebt voordat je hem aansluit op je monitor. Je doorloopt nu de installatie die ongeveer 25 minuten duurt en dan ben je klaar.

RetroPie
Wil je je eigen retro gamecomputer maken dan doe je hetzelfde als bij de standaard installatie. In principe download je een ‘image’ en deze zet je op je geformatteerde SD kaart. Gebruik je een Macbook dan kan je gebruik maken van ApplePi Baker. Als je Windows draait dan kan dit onder andere met Win32Disklmager. Met deze programma’s maak je op een gemakkelijke manier een ‘image’ zodat deze gelezen kan worden door de Pi. Het mooie hiervan is dat zodra je de SD kaart hebt gevuld met het programma je meteen klaar bent. Zorg er wel voor dat je een goede USB game-pad bij de hand hebt.

retropieDeze heb je nodig om de installatie te doorlopen en natuurlijk een spel te spelen. Je kunt de spellen o.a. downloaden via Emuparadise.me of andere plekken op het internet. Deze zitten niet standaard inbegrepen. In principe zorgt de installatie van RetroPie ervoor dat je via een emulator (speciaal geschreven programma) je spellen van diverse consoles kunt spelen.  Het blijft altijd leuk om die oude games te spelen.  

Vind je het spelen van oude Nintendo spelletjes leuk en heb je geen zin om het op deze manier te doen? Dan is er nog altijd de NES mini of de SNES mini. Daar zijn standaard al spelletjes op geïnstalleerd en hoef je alleen maar aan te sluiten op je TV.  Als je echt technisch bent dan kan je zelfs losse onderdelen bestellen om je eigen Arcade kast (normaal of tafelmodel) te maken.

Evenementen
 
 
Sonos ledenkorting

Aanbiedingen

Sonos is het ultieme home sound system dat je huis kamer voor kamer vult met briljant geluid. C...

MEI
28
Stoomcursus Smartphone Fotografie en Snapsheet

Evenement | deel 1 / 2 | Thuis

De online ‘Stoomcursus Smartphone Fotografie en Snapsheet’ Dé online smartphonecursus bomvo...

AUG
14
Schnitzeljacht 2021

Evenement | 10:00 - 19:00 | Dragonstudio, Dragonstraat 16, 5044 HR Tilburg

Schnitzeljacht Connected geeft je de mogelijkheid om op zaterdag 14 augustus 2021 deel te nemen...

SEP
1
Workshop Urbexfotografie Kandschaftpark Duisburg

Evenement | 13:00 - 17:00 | Besucherzentrum Landschaftpark Duisburg

WORKSHOP URBEXFOTOGRAFIE LANDSCHAFTSPARK DUISBURG Ontdek de magie van urbexfotografie (urban ex...

SEP
17
Stoomcursus Smartphone Fotografie en Snapsheet

Evenement | deel 2 / 2 | Thuis

De online ‘Stoomcursus Smartphone Fotografie en Snapsheet’ Dé online smartphonecursus bomvo...

Poll:

Poll niet actief
Connected Magazine
Connected logo 2014 colored