icon-youtube-32x32

icon-mail-32x32

Praatpalen

alexa


Tekst: Eugenie Gijsberts

Opmars van spraakassistenten

We kennen Siri, Alexa, Google, misschien ook wel Cortana. Allemaal spraakassistenten die het mogelijk maken spraakcommando’s te geven aan een device. Het komende jaar zullen we er veel meer over gaan horen. Siri is al in het Nederlands beschikbaar, Alexa spreek Duits en Engels en van Google wordt vermoed dat ze bezig zijn de Nederlandse taal te ondersteunen.
Wat kan je op dit moment allemaal met zo’n spraakassistent?

De eerste stappen met Alexa
Alexa kan je op dit moment bedienen met de Engelse of Duitse taal. Voorheen moest je via de Amerikaans appstore de app downloaden, maar sinds begin december kan je de app ook in de Nederlandse store downloaden. Je kan nu een Nederlands adres invoeren waardoor je bijv. het lokale weer kan opvragen. Dat moet dan nog wel in het Engels of Duits.
Alexa beschikt over ‘skills’ die steeds verder worden uitgebreid. Deze variëren van nieuws tot eten & drinken, van lifestyle tot het weer.alexa
Voor het uitvoeren van een aantal skills dien je wel te beschikken over devices die werken met Alexa, zoals bijv. Sonos, slimme stekkers, een Nest thermostaat, een Harmony Hub of Huey lampen van Philips.
Opbouwen naar routines
Een skill kan je met diverse spraakcommando’s aansturen. Zo kan je bijv de skill ‘Nest Thermostaat’ toevoegen
waarmee je je Nest kan bedienen. Zo kan je Alexa vragen wat de huidig ingestelde temperatuur is, of haar vragen de temperatuur op 20 graden te zetten.
Het geven van commando’s luistert nauw en is opgebouwd uit de elementen: Wat moet Alexa doen, met welk programma/device en waar?
Bijvoorbeeld Alexa shuffle Adele op Spotify in de slaapkamer. Dit commando zorgt ervoor dat Sonos de slaapkamer liedjes van Adele willekeurig afspeelt.

Een aantal skills kan je dan weer samenvoegen in een routine waardoor je Alexa maar een commando hoeft te geven waarna ze een aantal skills uitvoert.
Wanneer je dan tegen Alexa zegt: ‘Alexa, Ik ben thuis’ zegt Alexa eerst: ‘Welkom thuis, fijn dat je er weer bent’, vervolgens gaan de Hue lampen aan, geeft ze kort een update van het nieuws en gaat tenslotte de TV aan. Alles in 1 keer, met een stemcommando!

voice-commands-370x225

 

 

 

 

 

 

 

 


Ook voor vermaak
Naast het uitvoeren van ‘skills’ met je slimme apparatuur zijn er nog vele andere mogelijkheden. Ze kan je helpen herinneren aan bepaalde zaken, door een reminder in te spreken. Ze kan je wakker maken met door jou zelf uitgekozen muziek.
Ook met koken is Alexa een handige assistente, ze kan meerdere timers zetten, recepten opzoeken en voorlezen en boodschappen toevoegen aan je lijstje.
Wanneer je vrienden hebt die ook een Alexa hebben staan, kun je via Alexa bellen of berichten sturen.
En in een verveelmomentje kan je een van de vele ‘easter eggs’ op haar uitproberen, zoals ‘Alexa, beam me up!’.

In de toekomst
In de Verenigde Staten zijn de mogelijkheden van Alexa nu al uitgebreider. Daar kan je via Alexa pizza’s bestellen bij Domino’s, een Ubertaxi regelen, shoppen bij Amazone of winkels in de buurt vinden. Wanneer je luisterboeken bij Kindle hebt, kan Alexa ze voorlezen.
Wil je Alexa zelf eens uitproberen, leen dan Alexa in de ProbeerService. En ook als jezelf geen Nest, Sonos Hub etc. in huis hebt, kan je toch nog veel dingen met Alexa doen. Give it a try!

 

Evenementen
JUN
20
Start Connected outletstore

Evenement | https://www.aaconnected.nl/mijn-connected/forum

Leden helpen leden. Iets van consumentenelectronica ruilen, weggeven of verkopen op ons forum? ...

NOV
26
Mediamarkt ledenkoopavond

Evenement | 17:00 - 21:00 | Mediamarkt Amsterdam Arena

MediaMarkt Arena, Amsterdam ledenkoopavond dinsdagavond 26 november 2019 van: 17:00-21:00 Voor...

DEC
17
Mediamarkt ledenkoopavond

Evenement | 17:00 - 21:00 | Mediamarkt Amsterdam Arena

MediaMarkt Arena, Amsterdam ledenkoopavond dinsdagavond 17 december 2019 van: 17:00-21:00 Voor...

Poll: Als er workshops komen heb ik belangstelling voor:

WIj denken er weer over om workshops te geven. Met deze poll peilen wij of er belangstelling is voor bepaalde onderwerppen.

Connected Magazine
Connected logo 2014 colored