icon-youtube-32x32

icon-mail-32x32

 

Review: Tamron 70-180mm f/2.8 Di III VC VXD G2

Geplaatst op 09-01-2024  -  Categorie: Algemeen

tamron-70-180mm-f-2-8-di-iii-vc-vxd-g2-a065-00-style-0512

Een échte update

Als je op zoek bent naar een betaalbaar lichtsterk tele-objectief voor een fullframe Sony-body, biedt Tamron een interessant alternatief. De Sony 70-200 f/2.8 GM is weliswaar uitstekend, maar vaak te prijzig, en de 70-200 f/4 mist het grotere diafragma. Tamron's 70-180mm f/2.8, nu vernieuwd, kan een aantrekkelijke keuze zijn. We hebben deze tweede generatie voor je getest.

 

Tekst en foto’s: Jasper van Bladel

 

De nieuwe versie van Tamron's 70-180mm f/2.8 onderscheidt zich aanzienlijk van zijn voorganger, met meer dan alleen minimale aanpassingen zoals een nieuwe coating of een extra knop. Deze update bevat diverse verbeteringen, waardoor het objectief een hernieuwde blik waard is. Hoewel de vorige versie, de 70-180mm f/2.8 Di III VXD, al een uitstekend lichtsterk tele-objectief was met een goed bereik, sterke lichtsterkte en snelle autofocus, brengt deze vernieuwde versie duidelijke voordelen.

 

Krachtig

Dit objectief biedt een breed scala aan mogelijkheden, met een bereik van 70mm tot 180mm, ideaal voor zowel portretten als ingezoomde landschappen. Op 70mm kun je prachtige portretten en landschapsbeelden vastleggen, terwijl je op 180mm de verte dichtbij haalt, resulterend in krachtige beelden met een opvallend contrast tussen onderwerp en achtergrond. Het consistente diafragma van f/2.8 over het hele bereik zorgt voor een mooie balans tussen scherpte en onscherpte en biedt veelzijdigheid in verschillende lichtomstandigheden. Dit maakt de 70-180mm lens tot een essentieel stuk gereedschap voor fotografen die streven naar bijzondere en indrukwekkende beelden.

 

Vernieuwingen

De vernieuwde Tamron G2 versie onderscheidt zich door belangrijke upgrades. Een significante toevoeging is de beeldstabilisatie bij de 70-180mm lens, wat vooral in telestand erg waardevol is. Deze stabilisatie compenseert voor kleine bewegingen, wat resulteert in scherpere beelden bij gebruik van langere brandpuntsafstanden. Een andere opmerkelijke verbetering is de aanzienlijk kortere scherpstelafstand, gereduceerd van 85 cm naar slechts 30 cm. Dit biedt nieuwe mogelijkheden, zoals het maken van macro-achtige beelden, en verhoogt de veelzijdigheid van de lens, vooral in combinatie met de telecapaciteiten en het f/2.8 diafragma. Deze verbeteringen maken de Tamron G2 een krachtige tool voor het creëren van unieke en impactvolle beelden.

 

Optisch

Optisch gezien is de nieuwe Tamron G2 aanzienlijk verbeterd, met name in de hoekscherpte van het beeld. Hoewel hoekscherpte niet altijd essentieel is, aangezien het onderwerp zelden in de hoek van een beeld staat, toont deze verbetering Tamron's toewijding aan kwaliteit. Belangrijker is echter de verbeterde kwaliteit van de onscherpte (bokeh) in deze lens. De nieuwe versie biedt een zachtere, natuurlijker ogende onscherpte, wat essentieel is voor een lichtsterke 70-180mm lens. De autofocus, al sterk in de eerste versie, blijft uitstekend: snel, betrouwbaar en makkelijk in gebruik. Dit zorgt ervoor dat je zelden een shot mist. Opvallend is dat ondanks deze verbeteringen, de afmetingen en het gewicht van de lens nauwelijks zijn toegenomen, waardoor deze goed concurreert met soortgelijke lenzen en uitstekend in balans is met een fullframe Sony-body. 

 

Deze Tamron 70-180mm f/2.8 Di III VC VXD G2 is al met al een erg waardige opvolger voor de eerste 70-180mm van Tamron. Beoordeling

Beeldkwaliteit: 9

Bediening: 8

Behuizing: 8

Prijs/Kwaliteit: 9

 

Specificaties

Adviesprijs: €1499,-

Info: tamron.nl 


 

Poll:

Poll niet actief
Evenementen
 
 
Sonos ledenkorting

Aanbiedingen

Sonos is het ultieme home sound system dat je huis kamer voor kamer vult met briljant geluid. C...

Connected Magazine
Connected logo 2014 colored