icon-youtube-32x32

icon-mail-32x32

 

Review: OPPO Reno8 Pro 5G - Meer dan een camera

Geplaatst op 27-10-2022  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Redactie

dvi-front-back-oppo-reno-8-pro-green-305x450

Smart device merk OPPO bracht onlangs de nieuwe Reno8-smartphoneserie uit in Europa. Wij testten het flagshipmodel de Reno8 Pro 5G.

Tekst en fotografie Christel de Wolff

In 2018 maakte Europa kennis met de smartphones van OPPO. Sinds de lancering van de Reno-serie in 2019 werden maar liefst 80 miljoen Reno-apparaten wereldwijd verkocht. En dat is te merken in de wandelgangen. De merknaam geniet steeds meer bekendheid, mede dankzij lucratieve partnerships, zoals ook de recent aangekondigde samenwerking met de UEFA Champions League.

Zoals inmiddels gebruikelijk in de wereld van de mobiele telefoons, ligt de focus ook bij deze serie namelijk op de hoogwaardige cameramodule, met uitzonderlijke mogelijkheden bij weinig licht. Ook is OPPO zeer vooruitstrevend met hun video mogelijkheden. 

12

Eerste indruk

De eerste indruk bij het unboxen was paradoxaal. De smartphone is zowel opvallend als subtiel te omschrijven, met een stijlvol design, frisse kleur (wij ontvingen de Glazed Green-variant) en indrukwekkende camera module. De Reno8 Pro 5G is het dunste toestel uit de Reno-serie tot nu toe (slechts 7,36mm) en voelt ook opvallend licht aan (slechts 178 gram). Het ligt prettig in de hand, mede dankzij het formaat en scherpe randen. Voor gemiddelde tot grote handen is het toestel niet te groot en zitten de knoppen voor schermvergrendeling en volume regelen op handige plekken. Voor kleinere handen is het 6,7-inch grote AMOLED-scherm misschien lastiger te hanteren, maar dan is er natuurlijk altijd de mogelijkheid om een slim hoesje aan te schaffen. De OPPO Reno8 5G is overigens iets kleiner; 6,4-inch.

Foto

OPPO is vooruitstrevend als het gaat om camera modules en zet met de Reno8-serie in op fotograferen en filmen in uitdagende lichtsituaties. De Reno8 Pro 5G is voorzien van twee hoogwaardige Sony-sensoren. Selfies maak je met maar liefst 32 megapixels via de frontcamera. Deze is bovengemiddeld goed, vergeleken met andere modellen in dezelfde prijsklasse, en bevat autofocus. Wie graag zelfportretten maakt, al dan niet met allerlei beauty filters, kan met de Reno8 Pro 5G goed uit de voeten. 

Aan de achterzijde heb je 50 megapixels ter beschikking. Het is een lichtsterke camera waarmee je gedetailleerde foto’s kunt maken onder allerhande omstandigheden. Naast de hoofdcamera is er een 8 megapixel telefotocamera en een macrocamera met 2 megapixels. Het is vrij opvallend dat OPPO heeft gekozen om de focus te leggen op de hoofdcamera en op de andere twee opties iets heeft bezuinigd, in vergelijking met de extra camera’s van de voorganger: Reno6 Pro.

5 3

Video

Om ongekende video’s te maken, ook bij weinig licht, bevat de Reno8 Pro 5G de MariSilicon X Imaging NPU. Deze processor berekent en reageert met hulp van artificiële intelligentie en maakt ultraheldere en meer gedetailleerde video’s in het donker mogelijk. Deze 4K Ultra HDR Video-functie behoudt details in zowel schaduwen als in lichte delen van de video. Minstens zo belangrijk, de verwerking van grote hoeveelheden informatie zoals dat van 4K Ultra HDR-video gaat gemakkelijk dankzij de combinatie van de MediaTek Dimensity 8100-MAX SoC, een ultrageleidend koelsysteem, 8 GB RAM en 256 GB opslag.

Altijd beschikbaar

Om altijd en overal content te kunnen maken, moet je natuurlijk wel over voldoende stroom beschikken. Je hebt niks aan een krachtige camera in smartphone verpakking wanneer deze steeds leeg is. Voorbereiding is key, maar mocht je onverhoopt met een lege batterij staan, dan is de 80W SUPERVOOC-snellader je beste vriend. Deze oplader laadt de 4500 mAH-batterij in de Reno8-serie in 10 minuten naar 50 procent en in 30 minuten naar 100 procent. 

Dankzij Battery Health Engine heeft de accu bovendien een tot twee keer zo lange levensduur in vergelijking met de meeste smartphones van dit moment. De accu behoudt namelijk tot 80 procent van zijn oorspronkelijke capaciteit na 1600 volledige oplaadcycli en dat je minder snel een vervangende accu moet kopen is niet alleen goed voor je portemonnee, maar scheelt ook in kosten voor het klimaat. 

9 3

Oordeel 

Zowel de hoofd- als de selfiecamera’s presteren heel goed. De ondersteuning door kunstmatige intelligentie is soms iets te actief -  kleuren worden dan onnatuurlijk contrastrijk weergeven, daar moet je van houden - maar over het algemeen helpt het mee om mooie beelden te maken. In een kleurrijke setting zoals de bloemen die we probeerden te fotograferen, komt de macrocamera wat te kort, maar OPPO lijkt hier bewust de focus niet op gelegd te hebben met dit model. De prestaties in weinig licht zijn zeer goed, maar vergen wat oefening. Je moet bekend raken met de pro-functies van de cameramodule en daarna gaat alles als vanzelf. Wanneer je in het donker wil fotograferen op de automatische stand, vraagt het toestel soms om tot wel tien seconden stil te houden. Uit de hand fotograferen is dan wel mogelijk, maar vergt een nogal vaste hand. Beweeg je te veel, is je foto flink bewogen en daar is niks meer aan te doen. In de pro-modus heb je zelf de controle over de sluitertijd, die wel op kan lopen tot 30 seconden - dan is een statiefje of een andere manier om het toestel stil te houden geen overbodige luxe. 

Door al deze focus op de camera’s zou je bijna vergeten dat het hier om een smartphone gaat. Tijdens het lanceringsevenement werd dan ook vaker over een camera gesproken dan over een telefoon. Een grappige ontwikkeling als je het ons vraagt, maar de OPPO Reno8 Pro 5G is inderdaad meer dan een telefoon - maar ook meer dan een camera.

Conclusie

De OPPO Reno8 Pro 5G is een geavanceerd toestel met veel moderne functies. Opvallend is de focus op de front- en hoofdcamera. Wie aan de slag wil met tele of macro doet er beter aan de voorganger, de Reno6, aan te schaffen. Voor de echte nachtvlinders en content creators die op zoek zijn naar een smartphone om mee te filmen, is de Reno8 Pro een perfecte match. De cameramodule doet, met ondersteuning van AI, wat hij moet doen en daarnaast geniet je van de vele voordelen van de smartphone in het dagelijks gebruik zoals een prachtig scherm met snelle refresh rate en een krachtige batterij die binnen no-time opgeladen kan worden.

Adviesprijs € 749,-

Info oppo.com

Beoordeling

  • Beeldkwaliteit: 8
  • Bediening: 8
  • Behuizing: 9
  • Prijs/kwaliteit: 7,5

oppo-award


 

Poll:

Poll niet actief
Evenementen
 
 
Sonos ledenkorting

Aanbiedingen

Sonos is het ultieme home sound system dat je huis kamer voor kamer vult met briljant geluid. C...

MEI
28
Mediamarkt Vakantie ledenkoopavond

Aanbiedingen | 17:00 - 21:00 | Mediamarkt Amsterdam Arena

Verdere info volgt

Connected Magazine
Connected logo 2014 colored