icon-youtube-32x32

icon-mail-32x32

 

Macrofotografie nader bekeken Vang de details van de zomer

Geplaatst op 27-09-2023  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Redactie

Bij macrofotografie gaat het om het vastleggen van de fijne details van het onderwerp, zoals de textuur, kleur en vorm. Enkele tips en overwegingen.

Tekst: redactie

Een goed macro-objectief

Een goed macro-objectief is een essentieel onderdeel. Dit geeft over het algemeen betere resultaten dan bijvoorbeeld tussenringen en adapters. Hier zijn enkele eigenschappen waaraan een goed macro-objectief moet voldoen:

 • 1:1 vergroting: Dit betekent dat het onderwerp op de sensor wordt weergegeven in dezelfde grootte als in het echt. Dit is de standaardvergroting voor macrofotografie.
 • Hoge beeldkwaliteit: Het objectief moet minimale vervorming en chromatische aberratie hebben en goede kleurweergave leveren.
 • Korte minimale scherpstelafstand: Een goed macro-objectief moet in staat zijn om scherp te stellen op zeer korte afstand tot het onderwerp. Dit is de belangrijkste eigenschap van een macro-objectief.
 • Groot diafragma: Een groot diafragma (een laag f-getal) kan helpen om een kleine scherptediepte te creëren, waardoor het onderwerp kan worden geïsoleerd van de achtergrond en de aandacht op de details van het onderwerp kan worden gevestigd.
 • Goede handmatige scherpstelling: Handmatige scherpstelling kan essentieel zijn om de fijnste details vast te leggen. 
 • Stevige constructie: Een goed macro-objectief moet stevig gebouwd zijn en bestand zijn tegen slijtage, stoten en weersinvloeden.

Welke macro onderwerpen zijn er in juli om te fotograferen?

De meeste macroliefhebbers gaan op pad wanneer de lente begint. De bloesem in de bomen en diverse vroege bloemen, zijn een welkom onderwerp na een grauwe winterperiode. Later in het jaar is het echter nog steeds een feest om te fotograferen. Denk aan de volgende onderwerpen die het goed doen in de macrofotografie: 

 • Vlinders en libellen: Zomer is het seizoen waarin vlinders en libellen in grote aantallen te vinden zijn. Probeer ze vast te leggen terwijl ze op bloemen zitten of fladderen in de lucht. 
 • Waterdruppels en dauw: Vroege ochtenden bieden vaak de mogelijkheid om dauwdruppels op gras, bladeren en bloemblaadjes te fotograferen. Deze kleine waterdruppels kunnen interessante reflecties en patronen creëren.
 • Regendruppels: Wie denkt dat je alleen kunt fotograferen met stralend weer heeft het mis. Regendruppels op planten en bloemen kunnen een prachtig en abstract macro-onderwerp vormen. Er zijn zelfs fotografen die zelf met een plantenspuit aan de gang gaan om dit gewenste effect te bereiken. 
 • Bloemen en planten: Het voorjaar staat bekend om de geurende bloesems, maar er zijn ook diverse later bloeiende bloemen en planten. Ook groenblijvende planten zijn een zeer gewillig onderwerp, al dan niet met de aanwezigheid van insecten.
 • Texturen en structuren: Niet alleen natuurliefhebbers gaan aan de slag met close-ups. Macrofotografie biedt de mogelijkheid om de verborgen details en structuren van alledaagse objecten vast te leggen. Denk aan de textuur van gebouwen, schelpen op het strand, details bij food photography en zelfs bij portretten. Experimenteer naar hartelust met verschillende objecten om unieke macro-opnamen te maken.

pexels-bambang-suryadi-950327

Conclusie

Er zijn natuurlijk nog veel meer onderwerpen te bedenken. Onthoud dat geduld en observatie belangrijk zijn. Neem de tijd om je onderwerp te verkennen, de beste hoek te vinden en eventueel te experimenteren met verschillende instellingen. Door creatief te zijn en je oog te trainen om de kleine details te zien, krijg je de beste resultaten.


 

Poll:

Poll niet actief
Evenementen
 
 
Sonos ledenkorting

Aanbiedingen

Sonos is het ultieme home sound system dat je huis kamer voor kamer vult met briljant geluid. C...

Connected Magazine
Connected logo 2014 colored