Je kunt nog zulke fantastische foto’s maken, als ze niet uit de spreekwoordelijke verf komen op papier of op een beeldscherm, zullen de beelden niet gewaardeerd worden. Hoe zorg je ervoor dat je foto’s altijd kleurecht worden getoond op ieder scherm en op alle soorten papier? Door je monitor te kalibreren en kleurbeheer toe te passen! In dit artikel leggen we je uit wat kleurkalibratie is en waarom het belangrijk is.
Kleurkalibratie is een belangrijk proces voor fotobewerking, omdat het ervoor zorgt dat de kleuren van een afbeelding zo nauwkeurig mogelijk worden weergegeven op een monitor of beeldscherm. Het proces begint met het meten van de kleurweergave van de monitor en het maken van een kleurprofiel op basis van de meetresultaten. Dit kleurprofiel wordt vervolgens gebruikt om de kleurweergave van de monitor aan te passen en af te stemmen op een standaard kleurruimte.
Waarom is kleurkalibratie belangrijk?
Wanneer je start met fotografie komt er veel op je af, maar kleurkalibratie wordt meestal niet genoemd. Zonde, want het is een belangrijk onderdeel van fotoverwerking. Het is van cruciaal belang dat de kleuren van een afbeelding zo nauwkeurig mogelijk worden weergegeven, omdat dit invloed heeft op hoe het beeld wordt waargenomen door de kijker. Als de kleuren niet nauwkeurig worden weergegeven, kan dit leiden tot ongewenste kleurverschuivingen, onrealistische kleuren of kleuren die er anders uitzien dan bedoeld. Als je vervolgens aan de slag gaat met je foto’s in Photoshop of een ander fotobewerkingsprogramma, heb je kans dat je je foto’s eigenlijk verpest. Dit komt omdat je op je beeldscherm geen realistische weergave van de informatie in het beeld ziet. Voeg je bijvoorbeeld meer contrast toe, of maak je de kleuren minder warm, dan ben je eigenlijk aan het sleutelen aan het originele bestand, zonder deze juist weer te geven.
Om teleurstelling te voorkomen, moet je je monitor voor fotobewerking regelmatig kalibreren. Dit kan met een zogenaamde kalibratietool (aanbevolen), maar er is ook software beschikbaar en je kunt zelfs online meetprogramma’s gebruiken. Let op; die laatste genoemden zijn minder betrouwbaar dan externe kalibratietools. Kalibratietools zijn meetsensoren die je op je beeldscherm zet. In combinatie met speciale software berekent de tool de kleurweergave en stuurt deze bij waar nodig.
Een goede monitor is het halve werk
Het is ook belangrijk om te werken met een goede monitor voor fotobewerking. Een simpele kantoormonitor is geoptimaliseerd voor tekstverwerking, maar ondersteunt meestal geen breed kleurengamma. Je kunt zo’n monitor nog zo goed kalibreren, als het beeldscherm de kleuren simpelweg niet kán weergeven, zal je geen verbetering zien. Kies een monitor met een zo breed mogelijk kleurengamma, meestal aangeduid als een percentage van Adobe RGB. Dit geeft je meer controle over de kleurweergave en zorgt ervoor dat je de kleuren zo nauwkeurig mogelijk kunt bewerken.
Van beeldscherm naar print
Wil je foto’s afdrukken, dan is het hebben van een gekalibreerde monitor niet genoeg. Afhankelijk van het soort papier wat je gebruikt, kun je kleurprofielen instellen. Helder wit papier geeft bijvoorbeeld een heel andere opdruk dan dezelfde inkt op licht beige papier. Ook printers hebben hun eigen profielen om rekening mee te houden. In je fotobewerkingsprogramma kun je de meeste kleurprofielen en printerprofielen vinden en instellen. Soms is het nodig om zelf een aangepast profiel aan te maken.
Beschik je niet over een fotoprinter en wil je je foto’s laten afdrukken bij een professionele printservice? Informeer dan naar hun kleurbeheer of vraag naar een drukproef. Op deze manier ben je er zeker van dat je niet voor gekke verrassingen komt te staan, wanneer je jouw afgedrukte foto’s in handen krijgt.
Op zoek naar een goede monitor om je foto's op te bewerken? Neem een kijkje in het aanbod van Cameraland.
|
Sonos ledenkorting
Aanbiedingen Sonos is het ultieme home sound system dat je huis kamer voor kamer vult met briljant geluid. C... |