icon-youtube-32x32

icon-mail-32x32

Met Samsung Chrome in de wolken

20111010 Samsung Chrome 0001

Razendsnel, binnen tien seconden staat het browservenster voor je neus. Verantwoordelijk is de combinatie van Intels nieuweling Atom N570 dualcore-processor bedoeld voor netbooks, de 16 GB solidstate-opslag en Google’s besturingssysteem Chrome. Inloggen met je Google-account.

Voordelen

Deze Samsung-laptop met zijn ruim 12-inchscherm gebruikt verder uitsluitend webtoepassingen, of het nu gaat om mailen, tekstverwerken of foto’s beheren en bewerken. De kaartlezer herkent het sd-kaartje uit je camera.
Het zal duidelijk zijn dat Google hoofdleverancier is met al zijn gratis software. Er lijkt geen eind te komen aan al die Google-programma’s en wat valt erop aan te merken? Niet veel. Alles online dus, of zoals dat tegenwoordig vaak heet in the cloud, in de wolken. Altijd en overal alles bij de hand hebben is een zege, maar dit gaat een stuk verder dan Apple’s iCloud uit de column op pagina 31. Virusvrijdom en nooit meer last van een kapotte harde schijf, dit lijkt toch toekomst te hebben. Zijn de kritieken over de anderhalve kilo wegende Samsungs Chromebook zonder functietoetsen hiermee in overeenstemming?   

Internet noodzakenlijk

Een grote ochtendkrant vraagt zich af of ‘het dichtstbijzijnde datacentrum van Google of het energiebedrijf wel een goede bliksemafleider heeft.’ Tja, je bergt tenslotte je hele hebben en houden op een onzichtbare, niet tastbare plek op, je muziek, je foto’s, je mailtjes, je digitale documenten en creaties. Geen internet is dan de spreekwoordelijke dood in de pot, door welke oorzaak dan ook.
Geen ethernetpoort betekent minimaal dat je wifi nodig hebt om te internetten, maar met 3G - voor 50 euro meer - ben je een stuk mobieler. En dan nog kun je niet alle websites bekijken, bijvoorbeeld als Java vereist is. De Chrome heeft verder geen Bluetooth, maar gelukkig wel een gecombineerde ingang voor koptelefoon en microfoon en een videocamera; videobewerking is uitgesloten. Het geheugen kan niet worden uitgebreid; hier staan wel weer drie usb-ingangen tegenover. 

Chrome

Wie gewend is aan Google’s Chrome als browser onder Windows is meteen vertrouwd. Het venster op de Samsung biedt toegang tot Chrome’s webstore waar je allerhande handige apps kunt downloaden die overigens ook werken op een Windows-pc. Om de Samsung uit te proberen heb je dat apparaat dus niet nodig concludeert een bekend computertijdschrift. Gewoon alleen Chrome gebruiken, met die apps natuurlijk. Maar voor printen heb je toch weer even een echte pc nodig.
De Samsung Chrome is er vanaf 399 euro.

 

Evenementen
JUN
20
Start Connected marktplaats

Evenement | https://www.aaconnected.nl/mijn-connected/forum

Leden helpen leden. Iets van consumentenelectronica ruilen, weggeven of verkopen op ons forum? ...

NOV
26
Mediamarkt ledenkoopavond

Evenement | 17:00 - 21:00 | Mediamarkt Amsterdam Arena

MediaMarkt Arena, Amsterdam ledenkoopavond dinsdagavond 26 november 2019 van: 17:00-21:00 Voor...

DEC
17
Mediamarkt ledenkoopavond

Evenement | 17:00 - 21:00 | Mediamarkt Amsterdam Arena

MediaMarkt Arena, Amsterdam ledenkoopavond dinsdagavond 17 december 2019 van: 17:00-21:00 ...

Poll: Als er workshops komen heb ik belangstelling voor:

WIj denken er weer over om workshops te geven. Met deze poll peilen wij of er belangstelling is voor bepaalde onderwerppen.

Connected Magazine
Connected logo 2014 colored