icon-youtube-32x32

icon-mail-32x32

Mac en Windows-pc, een vergelijking

windows-of-mac

Wij vonden op seniorweb een mooi objectief artikel, dat we je niet willen onthouden. 
De twee populairste besturingssystemen voor computers en laptops zijn Windows van Microsoft en macOS van Apple. Wat zijn de verschillen tussen deze besturingssystemen?

Mac-computers worden vaak geprezen om hun gebruiksvriendelijkheid en intuïtieve gebruik. Je hoeft bij een Mac namelijk niet diep in de computer te duiken om simpele handelingen uit te voeren. Je installeert bijvoorbeeld een programma door het gedownloade bestand naar de map 'Programma's' te slepen en je de-installeert een programma door het naar de Prullenmand te slepen. Bij een Windows-computers moet u hiervoor vaak meerdere stappen doorlopen en dieper in de computer duiken.

Voor Mac bestaan minder programma's dan voor Windows. Wel zijn de programma's voor Mac stabieler. Binnen Windows kunnen programma's elkaar in de weg gaan zitten. Dit omdat pc's voor Windows worden gemaakt door duizenden verschillende fabrikanten. Zij gebruiken stuk voor stuk andere onderdelen waarmee Windows overweg moet kunnen. Er hoeft maar één onderdeel niet helemaal in orde te zijn en de computer werkt niet naar behoren. Apple heeft dat probleem niet, omdat Apple zowel het bedrijf is dat de Mac-computers bouwt, als het bedrijf dat het besturingssysteem macOS ontwikkelt. De hardware is daarom perfect op het besturingssysteem afgestemd. Apple-computers crashen hierdoor minder vaak. Ook Mac-computer kunnen overigens problemen hebben. Het blijft immers een technisch systeem waar iets mis mee kan gaan.

Apple heeft een eigen winkel met apps, speciaal voor Mac-computers: de App Store. Apple houdt streng toezicht op de apps die in deze winkel worden aangeboden. U kunt er dus zeker van zijn dat apps die u hier downloadt goed werken en niet schadelijk voor uw computer zijn. Voor Windows bestaan allerlei programma's die u online kunt downloaden. Hier wordt geen toezicht op gehouden, waardoor het mogelijk is dat je een programma downloadt dat instabiel of schadelijk is.

Sinds de introductie van Windows 8 heeft ook Microsoft een eigen winkel waarin apps worden aangeboden: de Windows Store. Ook op deze winkel wordt toezicht gehouden. Zowel bij Mac als Windows is het mogelijk om programma's buiten de winkel te downloaden. Ook dan kunnen de programma's instabiel of schadelijk zijn. 

Lange tijd waren veel populaire programma's voor Windows niet beschikbaar voor Mac. Tegenwoordig zijn veel populaire programma's beschikbaar voor zowel Windows als Mac. Dit vergemakkelijkt de samenwerking tussen Windows en Mac. Ben je een Windows-gebruiker en ben je erg gehecht aan bepaalde programma's? Ga dan bij een eventuele overstap na of je deze programma's ook op een Mac-computer kunt gebruiken.

Mac-computers kosten meer dan Windows-computers. De prijs van een computer of laptop met het besturingssysteem macOS begint bij ongeveer 1000 euro. Voor minder dan de helft van dat geld kun je een computer of laptop met Windows kopen. Maar daar is een reden voor! Omdat Apple de hardware en de software voor Mac-computers produceert, is de hardware afgestemd op de software. Bij Windows is dit niet het geval. Hierdoor kan het voorkomen dat een (goedkope) Windows-computer bijvoorbeeld te weinig geheugen heeft om het besturingssysteem goed te laten werken. Bij de aanschaf van een Windows-computer is het van belang je te verdiepen in de benodigde hardware, zodat je een goed werkend Windows-systeem koopt.
Dat Apple zowel de hardware als de software in handen heeft, betekent ook dat een update van het besturingssysteem alleen wordt aangeboden voor computers en laptops die dit nieuwe besturingssysteem aankunnen. Apple biedt de nieuwste versie van macOS aan in de App Store. Hier wordt ook vermeld wat de systeemvereisten voor deze versie van macOS zijn. Updaten naar een nieuw besturingssysteem is bij Apple gratis. Sinds Windows 10 biedt Microsoft de update van het besturingssysteem ook gratis aan, maar voor beperkte tijd na lancering van het systeem. 
Dat Mac-computers meer kosten dan Windows-computers, betekent niet dat de producten van Apple relatief duurder zijn. Apple rust zijn computers en laptops uit met onderdelen van hoge kwaliteit. Dit resulteert in een hogere prijs. Als je een Windows-computer zou kopen met dezelfde onderdelen, zou je grofweg hetzelfde betalen. Gebruik je een computer alleen voor zaken als e-mailen, surfen en tekstverwerken, dan kun je je afvragen of dit het geld voor een Mac-computer waard is.

Lange tijd werd gezegd dat Mac-computers nooit last hebben van virussen. Hier zijn twee verklaringen voor. De eerste verklaring is dat Mac-gebruikers voornamelijk apps downloaden uit de App Store (bij Windows downloadt je ook veel gratis programma's van het internet). Apple houdt streng toezicht op de apps die hier worden aangeboden. Je kunt er dus van uitgaan dat apps die je in de App Store downloadt, veilig zijn. Met de komst van Windows 8 heeft ook Microsoft een eigen winkel waarin apps worden aangeboden, de Windows Store. Ook over deze winkel wordt toezicht gehouden. Alleen lang niet alle programma's die geschikt zijn voor Windows, worden in deze winkel aangeboden. Bij het downloaden van programma's buiten de Windows Store is voorzichtigheid geboden. 

De tweede verklaring is dat hackers zo veel mogelijk mensen willen bereiken met hun virussen. Aangezien het marktaandeel van Apple lange tijd heel laag was in vergelijking met Microsoft, was het voor hackers veel aantrekkelijker een virus te creëren voor Windows dan voor macOS. Tegenwoordig zijn Mac-computers echter een stuk populairder, waardoor het voor hackers aantrekkelijker wordt om zich ook op macOS te richten. De meeste virussen zijn nog steeds gericht op Windows, maar het verschil wordt wel kleiner. Wel is een Mac-computer van zichzelf beter beschermd tegen virussen dan een Windows-computer. Het is dan ook niet absoluut noodzakelijk een antivirusprogramma op jouw Mac-computer te zetten, al is dit wel wenselijk. Niet alleen voor uzelf maar ook voor anderen. Het is namelijk mogelijk dat jouw Mac-computer drager is van een Windows-virus, wat vervolgens weer doorgegeven kan worden aan een Windows-computer.

Voor uw computer of laptop kun je accessoires kopen, zogenaamde randapparaten. Apple verkoopt randapparatuur die specifiek bedoeld is voor Mac-computers. Over het algemeen zijn deze apparaten duurder dan gelijksoortige producten van andere fabrikanten. Maar als je randapparatuur van Apple koopt, kun je ervan uitgaan dat deze goed samenwerken met een Mac-computer. Het is echter niet noodzakelijk om randapparatuur van Apple zelf te kopen als je een Mac-computer hebt. Daarnaast werken veel producten zowel bij Windows-computers als bij Mac-computer. Denk aan een externe harde schijf. Kijk in dat geval wel naar de specificaties van het apparaat om na te gaan of het aan te sluiten is op jouw computer.

Mac-computers hebben vaak minder aansluitingen voor randapparatuur dan Windows-computers. Wil je bijvoorbeeld een beeldscherm aan een laptop met macOS aansluiten, dan moet je over het algemeen eerst een adapter (koppelstukje) voor je laptop kopen. Veel randapparatuur van Apple werkt via bluetooth, dit is draadloos.

In dit artikel hebben wij de belangrijkste objectieve verschillen tussen een Mac- en Windows-computer op een rij gezet. Uiteindelijk hangt de keuze voor een besturingssysteem af van wat je met de computer wilt doen en hoeveel je ervoor wilt uitgeven. Ben je bijvoorbeeld Windows gewend, dan kan het zijn dat een of meerdere programma's die je gebruikt niet werken op een Mac-computer. Wel is het zo dat de programma's op een Mac-computer stabieler zijn omdat deze zijn afgestemd op het besturingssysteem. Mac-computers kosten wel meer dan Windows-computers, omdat Apple alleen onderdelen van hoge kwaliteit gebruikt. Stel je geen hoge eigen aan je computer, dan is een Windows-computer misschien een betere keuze. Bij een Windows-computer bestaat echter de kans dat het besturingssysteem te zwaar is voor de computer, waardoor hij niet soepel werkt. Dit geldt vooral voor computers die erg goedkoop zijn. Van Mac-computers wordt vaak gezegd dat ze nooit een virus krijgen. Hoewel dit niet helemaal waar is, wordt een Mac-computer wel minder vaak besmet met en virus dan een Windows-computer. Met wat gezond verstand en een goed antivirusprogramma zijn beide besturingssystemen echter veilig te gebruiken.

Overweegt je een nieuwe computer te kopen maar twijfel je nog over het besturingssysteem, probeer de systemen dan eerst uit of kijk bij iemand mee. Vooral de producten van Apple kun je ook goed uitproberen in de winkel.
 
(bron:seniorweb)

 

Evenementen
 
 
Sonos zomerkorting

Aanbiedingen

Sonos is het ultieme home sound system dat je huis kamer voor kamer vult met briljant geluid. C...

SEP
26
Fotofair

Evenement | 10:00 - 17:00 | Landgoed Duynenwater (E3) Buivensedreef 10 – 5521RN Eersel.

Gratis ticket? Lees hier verder https://www.aaconnected.nl/gratis-naar-de-fotofair-2020

SEP
27
Fotofair

Evenement | 10:00 - 17:00 | Landgoed Duynenwater (E3) Buivensedreef 10 – 5521RN Eersel.

Gratis ticket? Lees hier verder https://www.aaconnected.nl/gratis-naar-de-fotofair-2020

NOV
19
Mediamarkt ledenkoopavond

Evenement | 17:00 - 21:00 | Mediamarkt Amsterdam Arena

Kom ook naar de ledenkoopavond van de Mediamarkt. Mediamarkt geeft een korting op bijna alle ...

DEC
22
Mediamarkt ledenkoopavond

Evenement | 17:00 - 21:00 | Mediamarkt Amsterdam Arena

Kom ook naar de ledenkoopavond van de Mediamarkt. Mediamarkt geeft een korting op bijna alle p...

Poll: Zou je belangstelling hebben voor een aanbod voor een internetabonnement via Connected

Dit zou dan een partij zijn waar je naar keuze internet, bellen en/of televisie kunt afnemen voor een aantrekkelijke prijs en met de hoogste kwaliteit. Vrije modemkeuze, en een helpdesk die je ook echt verder helpt.

Connected Magazine
Connected logo 2014 colored