icon-youtube-32x32

icon-mail-32x32

IP-camera

20111010 bewakingscamera 0001

Op de AACC-jaardag 2011 heb ik een ip-camera gedemonstreerd. Hij lijkt op een webcam en is zo ook te gebruiken. Webcams zijn veel goedkoper.
Met een ip-camera kun je beelden via een netwerk vastleggen op een pc. Een webcam sluit je meestal aan via usb en hij wordt dan vanzelf herkend of er moet een driver worden geïnstalleerd. Een ip-camera is een ander geval; ip staat voor internet protocol.
De camera stond op een zuil met een monitor en keek in de richting van de ingang van Dialogues House-zaal.

Verschilende platforms

Ik had een gesloten draadloos netwerkje geconfigureerd waarin drie laptops waren opgenomen, achtereenvolgens draaiend op Windows, Linux en Mac OS X en de beelden werden zowel in een browser als via streaming video getoond. Dat laatste is wat veel sites als YouTube en de omroepen doen maar in feite kan iedereen met een webcam al videostromen het internet opsturen en ontvangen, bijvoorbeeld via Skype of MSN.

Tijdsynchronisatie

De ip-camera werkt naar keuze bekabeld of via wifi. Nederlands kan als taal worden ingesteld. Heb je een recente draadloze Sitecom-router of een die wps - wifi protected setup of draadloze netwerkinstallatie met beveiliging - ondersteunt, dan ben je gauw klaar: volg de plaatjes in de handleiding. Standaard is dhcp ingesteld, wat vanzelf een ip-adres oplevert. De camera heeft een eigen ‘webpagina’. Ben je bekend met het instellen van je router dan ben je snel klaar.
Raak ook vertrouwd met de instellingen onder de andere tabs. Echt lastig was het synchroniseren van de tijd met een tijdserver op internet. De vertaling deed vermoeden, dat het de bedoeling was de tijd van de pc met die van de camera gelijk te stellen. Het knopje Synchroniseer PC-tijd werkte echter meteen en daarna werd de juiste tijd getoond.

Cacheprobleem

Firefox en Safari - standaard in Linux en Mac - kunnen niet goed met deze camera communiceren; dat bleek aan ActiveX-control te liggen. In Internet Explorer (IE) werkt het wel en worden ook meer bedieningselementen getoond. De NTP-server (network time protocol) moet op pool.ntp.org zijn ingesteld. Omdat de camera meteen plaatjes begon te verzenden in plaats van te verbinden met de tijdserver, raakte de boel van slag. Ook kun je de browser niet actief laten na een uitval: de informatie komt niet vanzelf terug. IE blijft met een Engelse foutmelding komen, ook lang nadat de camera weer actief is. Na verversen van het scherm (F5) komt de webpagina terug in het Engels. In Firefox bleef door caching de indruk gewekt worden dat de camera nog actief was. De functie ‘Geschiedenis wissen’ bracht de oplossing. Sitecom reageerde niet op mijn desbetreffende mail.

Netwerkschijf

Je kunt momentopnamen instellen en op laten slaan; de camera heeft zelf geen opslagcapaciteit. Ik gebruikte daarvoor een netwerkschijf (NAS). Als de router is ingesteld kunnen de beelden op internet worden bekeken. Daarnaast kan een videostroom worden opgeslagen en kunnen afbeeldingen - met een jpg-extensie - als bijlage bij een mailtje worden verzonden. Ik heb geen infraroodverlichting beproefd, noodzakelijk bij nachtbeelden.

Beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit van deze ip-camera is slechts ‘bruikbaar’ te noemen. Foto's zijn ongeveer 25 kB groot, afhankelijk van de details. Er wordt sterk gecomprimeerd, want van 640x480-beelden werd als werkelijke grootte door een fotobewerkingsprogramma 2,9 MB gemeld. Verhoging van de videokwaliteit levert 40 kB-afbeeldingen met weinig extra detail op. Verlaging is ook mogelijk, maar dan blijft er nauwelijks iets over.

Prijs

Voor zover ik heb kunnen nagaan, is deze camera van zo’n 80 euro wel de goedkoopste in zijn klasse. Soortgelijke camera's, waarin ook nog een geheugenkaartje past en die zonder verbinding beelden kunnen opslaan kosten toch gauw het dubbele.

 

Evenementen
JAN
16
Veiling probeerservice

Evenement

In 2020 wederom een veiling. Artikelen worden geveild onder de bekende voorwaarden, en ALLE artik...

FEB
15
Veiling probeerservice

Evenement

In 2020 wederom een veiling. Artikelen worden geveild onder de bekende voorwaarden, en ALLE artik...

JUN
9
Night of the Nerds

Evenement | Eindhoven

Night of the Nerds is hét event waar gepassioneerde nerds de allernieuwste ontwikkelingen in de w...

Poll:

Poll niet actief
Connected Magazine
Connected logo 2014 colored