Getest: Nikon AF-P DX Nikkor 10-20mm F4.5-5.6G VR, een groothoek voor iedereen

Nikon AF-P DX Nikkor 10-20mm F4.5-5.6G VR

Nikon brengt met de AF-P DX Nikkor 10-20mm F4.5-5.6G VR een voordelige en compacte groothoeklens op de markt. Wat heeft deze 10-20mm je te bieden?

Tekst: redactie

nikon-1Canon ging Nikon voor door een betaalbare 10- 18mm te introduceren. In combinatie met de 1.6xcropfactor van Canon, heeft die lens een iets kleiner bereik dan deze nieuwe Nikon. Beide lenzen hebben in ieder geval een interessant prijskaartje, want met € 399,- kun je deze Nikon niet duur noemen. Wat krijg je allemaal voor dat geld? Je zou kunnen denken dat je voor een bescheiden bedrag ook maar bescheiden kwaliteit koopt, maar dat is in dit geval niet waar. We zijn positief verrast over de kwaliteit van deze compacte groothoek.

Al bij volle opening (dus bij diafragma f/4.5) zijn je beelden contrastrijk en scherp in het midden van het beeld. Om ook de hoeken van je beeld optimaal scherp te krijgen moet je het diafragma wat verkleinen en dus het diafragmagetal verhogen, naar bijvoorbeeld f/8.

Beeldkwaliteit

Het is logisch dat Nikon de lens voor deze prijs geen speciale ED-elementen kon meegeven. Daardoor maakt het wel verschil of je chromatische aberratie (de gekleurde randen langs details in je foto’s) corrigeert of niet. Nikon-camera’s en -software corrigeren die beeldfout echter automatisch en bij Adobe kun je er nog een kleine handmatige correctie bovenop doen. De lens heeft overigens wel drie andere speciale lenselementen en dat is voldoende om de overige beeldfouten goed te corrigeren. Een groothoeklens geeft vaak een flinke vertekening in de hoeken, maar deze Nikon is op dat vlak net een beetje anders. Zelfs bij 10mm, de uiterste groothoekstand, is de vertekening gering. Kortom: de lens is verrassend goed.

Nikon AF-P DX Nikkor 10-20mm F4.5-5.6G VRNIKON AF-P DX NIKKOR 10-20MM F4.5-5.6G VR

Compact

Een bijkomend voordeel van de geringe lichtsterkte is het geringe gewicht en de kleine omvang. De lens weegt bijvoorbeeld de helft van de 10-24mm f/3.5-4.5 van Nikon. De lens vormt dus een aantrekkelijk aanbod en lijkt ook de DX-filosofie te onderstrepen: klein, licht, betaalbaar - maar toch goed. Voor reportages bij weinig licht is het wellicht minder goed geschikt, maar voor vrijwel alle andere toepassingen voldoet de lens heel goed.

Conclusie

De 10-20mm is een belangrijk uitbreiding van de reeks betaalbare DX-lenzen van Nikon. Naast de goede 18-55mm en de 55-200mm en 70-300mm is er nu een echte groothoek. Daarmee wordt echte groothoekfotografie voor vrijwel iedere Nikonfotograaf betaalbaar. De lens is echter ook interessant voor wie op reis wel groothoekfoto’s wil maken maar niet veel gewicht mee wil slepen. De echt goed werkende VR (beeldstabilisatie) komt dan ook goed van pas.

Beoordeling

connected-budgetconnected-super+ Licht en compact
+ Weinig vertekening
+ Betaalbaar

Adviesprijs: € 399,-
Info: nikon.nl

Evenementen
NOV
29
Mediamarkt ledenkoopavond

Evenement | 17:00 - 21:00 | Media markt Arena Amsterdam

Voor heel veel voordeel en een mooi assortiment, is het niet gek dat Sint de Media markt goed ken...

DEC
20
Mediamarkt ledenkoopavond

Evenement | 17:00 - 21:00 | Media markt Arena Amsterdam

Kopen vlak voor kerst is niet mis, vooral als er een ledenkoopavond van Connected is. Daarnaast...

MEI
8
Photokina - 11 mei

Evenement | Messe Keulen

CREATE!, DISCOVER!, CONNECT! De photokina is een internationale handelsbeurs op het gebied van f...

 

Poll: Overstappen van Windows op Apple...

We zien veel leden, waaronder Connected bestuursleden overstappen op Apple. Veel daarvan waren gevorderde en ervaren Windows gebruikers. Wij zijn benieuwd naar jouw mening. Overigens maakt het ons niet uit wat je wil gebruiken, wij zijn er voor alle leden en besturingssystemen. Er is één antwoord mogelijk, kies wat het meest van toepassing is.

Connected Magazine
Connected logo 2014 colored