Foto van de maand

simon-post-koninginnenpage

In deze ronde was het thema “DIEREN”. Dieren, ze variëren van mug tot olifant en sommigen maken van een mug zelfs een olifant, maar dat is dan weer lastig vast te leggen. Iemand die je zeker naar het dierenrijk kunt sturen is SIMON POST, hij zal van alles wat vliegt en zweeft een voortreffelijke foto maken en ook nu was zijn KONINGINNENPAGE goed voor de eerste plaats.

Zelf zegt hij hierover: de laatste tijd ben ik veel op stap met een macrolens omdat de vogeltjes het een beetje laten afweten. Vooral vlinders en libellen hebben mijn voorkeur. Begin van deze maand zag ik opeens koninginnenpage vliegen in een klein parkje achter mijn huis. Voor mij was dat een zeldzame verschijning omdat deze vlinders in het westen bijna nooit voorkomen. Daarna heel voorzichtig te werk gegaan om hem niet te verjagen, eerst goed gekeken wat zijn voorkeursbloem was en daarna, op een meter afstand van de bloem, op de grond gaan liggen om hem goed in beeld te krijgen (kikkerperspectief). Na ongeveer 10 minuten had ik veel geluk. 

Zoals Simon al zei, komt de Koninginnenpage in het noorden van het land niet echt voor, hij is meer verspreid in de zuidelijke helft. Echter door de aanhoudende warme zomers worden de vlinders steeds meer noordwaarts waargenomen. Is het een gemiddelde zomer, dan is de verspreiding minder algemeen en bij een slechte zomer komt de koninginnenpage enkel in Zuid-Limburg voor, waar de mannetjes en vrouwtjes elkaar bij de heuveltoppen ontmoeten. Dit gedrag heeft zelfs een eigen naam en wordt hill-topping genoemd. Overigens is het geen echt veel voorkomende vlindersoort. Elk insect heeft een waardplant nodig om te overleven, voor de koninginnenpage is dit peen (al dan niet gecultiveerd), bevernel, dille, venkel etc. Er moeten ook voldoende nectarplanten aanwezig zijn. In de beschrijving van Simon lezen we hoe hij te werk is gegaan, dan is het nog een kwestie van geduld en geluk als de vlinder inderdaad landt op de plek die je bedacht had.

Technisch wederom een perfecte foto zoals we dat van Simon gewend zijn. Zeer scherp ook en een genot om naar te kijken. Gezien de grootte van de vlinder, kun je niet anders dan de kop centraal in het midden houden. Ruimte alom is er nog genoeg, zodat de vlinder niet ingeklemd raakt in het kader. Zeer mooie foto en een terechte winnaar.

simon-post-koninginnenpage

 

Evenementen
APR
25
Proefrit elektrische fiets met fietsenstunt.nl MELD JE AAN

Evenement | 12:00 - 15:00 | buitenterrein Foppingadreef 22, ingang metrozijde (naast de A toren, vm personeelsingang)

Op donderdag 25 april kun je een proefrit maken op een elektrische fiets, en gelijk gebruik maken...

MEI
25
Fotofair 2019: GRATIS tickets voor leden

Evenement | achter het Safari Resort/safaripark Beekse Bergen kruising Tilburgseweg/Krommerstraat Hilvarenbeek.

MEI
26
Fotofair 2019: GRATIS tickets voor leden

Evenement | achter het Safari Resort/safaripark Beekse Bergen kruising Tilburgseweg/Krommerstraat Hilvarenbeek.

MEI
29
Mediamarkt ledenkoopavond

Evenement | 17:00 - 21:00 | Mediamarkt Amsterdam Arena

MediaMarkt Arena, Amsterdam ledenkoopavond woensdagavond 29 mei 2019 van: 17:00-21:00 Voorwaar...

SEP
6
IFA Berlin 2019

Evenement | Messe Berlin

De IFA Berlin of Internationale Funkausstellung Berlin (Internationale radiotentoonstelling Berli...

SEP
7
IFA Berlin 2019

Evenement | Messe Berlin

De IFA Berlin of Internationale Funkausstellung Berlin (Internationale radiotentoonstelling Berli...

Poll:

Poll niet actief
Connected Magazine
Connected logo 2014 colored