icon-youtube-32x32

icon-mail-32x32

 

Foto van de maand

simon-post-koninginnenpage

In deze ronde was het thema “DIEREN”. Dieren, ze variëren van mug tot olifant en sommigen maken van een mug zelfs een olifant, maar dat is dan weer lastig vast te leggen. Iemand die je zeker naar het dierenrijk kunt sturen is SIMON POST, hij zal van alles wat vliegt en zweeft een voortreffelijke foto maken en ook nu was zijn KONINGINNENPAGE goed voor de eerste plaats.

Zelf zegt hij hierover: de laatste tijd ben ik veel op stap met een macrolens omdat de vogeltjes het een beetje laten afweten. Vooral vlinders en libellen hebben mijn voorkeur. Begin van deze maand zag ik opeens koninginnenpage vliegen in een klein parkje achter mijn huis. Voor mij was dat een zeldzame verschijning omdat deze vlinders in het westen bijna nooit voorkomen. Daarna heel voorzichtig te werk gegaan om hem niet te verjagen, eerst goed gekeken wat zijn voorkeursbloem was en daarna, op een meter afstand van de bloem, op de grond gaan liggen om hem goed in beeld te krijgen (kikkerperspectief). Na ongeveer 10 minuten had ik veel geluk. 

Zoals Simon al zei, komt de Koninginnenpage in het noorden van het land niet echt voor, hij is meer verspreid in de zuidelijke helft. Echter door de aanhoudende warme zomers worden de vlinders steeds meer noordwaarts waargenomen. Is het een gemiddelde zomer, dan is de verspreiding minder algemeen en bij een slechte zomer komt de koninginnenpage enkel in Zuid-Limburg voor, waar de mannetjes en vrouwtjes elkaar bij de heuveltoppen ontmoeten. Dit gedrag heeft zelfs een eigen naam en wordt hill-topping genoemd. Overigens is het geen echt veel voorkomende vlindersoort. Elk insect heeft een waardplant nodig om te overleven, voor de koninginnenpage is dit peen (al dan niet gecultiveerd), bevernel, dille, venkel etc. Er moeten ook voldoende nectarplanten aanwezig zijn. In de beschrijving van Simon lezen we hoe hij te werk is gegaan, dan is het nog een kwestie van geduld en geluk als de vlinder inderdaad landt op de plek die je bedacht had.

Technisch wederom een perfecte foto zoals we dat van Simon gewend zijn. Zeer scherp ook en een genot om naar te kijken. Gezien de grootte van de vlinder, kun je niet anders dan de kop centraal in het midden houden. Ruimte alom is er nog genoeg, zodat de vlinder niet ingeklemd raakt in het kader. Zeer mooie foto en een terechte winnaar.

simon-post-koninginnenpage

 

Evenementen
 
 
Sonos ledenkorting

Aanbiedingen

Sonos is het ultieme home sound system dat je huis kamer voor kamer vult met briljant geluid. C...

MEI
28
Stoomcursus Smartphone Fotografie en Snapsheet

Evenement | deel 1 / 2 | Thuis

De online ‘Stoomcursus Smartphone Fotografie en Snapsheet’ Dé online smartphonecursus bomvo...

AUG
14
Schnitzeljacht 2021

Evenement | 10:00 - 19:00 | Dragonstudio, Dragonstraat 16, 5044 HR Tilburg

Schnitzeljacht Connected geeft je de mogelijkheid om op zaterdag 14 augustus 2021 deel te nemen...

SEP
1
Workshop Urbexfotografie Kandschaftpark Duisburg

Evenement | 13:00 - 17:00 | Besucherzentrum Landschaftpark Duisburg

WORKSHOP URBEXFOTOGRAFIE LANDSCHAFTSPARK DUISBURG Ontdek de magie van urbexfotografie (urban ex...

SEP
17
Stoomcursus Smartphone Fotografie en Snapsheet

Evenement | deel 2 / 2 | Thuis

De online ‘Stoomcursus Smartphone Fotografie en Snapsheet’ Dé online smartphonecursus bomvo...

Poll:

Poll niet actief
Connected Magazine
Connected logo 2014 colored