icon-youtube-32x32

icon-mail-32x32

 

Foto van de maand: de winnende foto is 'Sneeuwwit'

toon-van-der-ven-sneeuwwit-2

Foto en tekst: Toon van der Ven

De sneeuw was in een klein gebied gevallen, maar gaf wel een hoop overlast op de wegen omdat die ook niet gestrooid waren. Toen men daarmee begon was het al te laat, een verkeerschaos in en rondom Heerlen en omgeving was het gevolg. Volgens de Belgische VRT ging het om industriesneeuw, een fenomeen dat ontstaat doordat in industriegebieden (in dit geval de energiecentrale in Weisweiler-Eschweiler, Duitsland) de vochtige lucht die uitgestoten wordt, kristalliseert met de daarboven aanwezige koude en mistige lucht. Het is een fenomeen dat alleen optreedt op windstille winterse dagen en bij een toestand van inversie (warme lucht dekt een koude luchtlaag af) en waarbij de sneeuw kristalliseert uit de vochtige lucht afkomstig uit de industriële bekkens. Het gevolg hiervan is sneeuwval (aldus de website van de VRT). De stoomwolken uit de energiecentrale in Weisweiler zijn tot bij ons zichtbaar, toch tot op zo'n 30 km afstand en met de wind uit de juiste hoek (oostenwind dus) komt dat allemaal onze kant op. Neemt niet weg dat dit gewoon een heerlijke dag was om te gaan wandelen en fotograferen en dat heb ik dus ook meteen gedaan. Het was ook nog eens een stralende ochtend, dus ik heb me aardig kunnen uitleven en had meer dan genoeg keus om deel te nemen.

Deze foto is op amper 700 m lopen van mijn huis gemaakt, je ziet de velden en in de verte de boerderijen, waarvan de linker een zorgboerderij is. Rechts zie je de bomen die het daar gelegen kapelletje aan de Waarderweg flankeren. De foto is ietsje bijgesneden omdat er net een randje van het kapelletje zichtbaar was, maar dat kwam storend in beeld. De omheining links is bewust onder de horizon gehouden. Alle lijnen wijzen naar de bomen in de verte. Dat was tot juni 2016 wel anders, daar waar het bankje staat (de weg volgend tot het midden van de foto waar de beide lijnen zowat samenkomen), stonden vroeger twee machtige eiken. Helaas zijn die in de storm van 23 juni 2016 gesneuveld, waardoor een belangrijk landmark verloren is gegaan. Men heeft nu wel weer nieuwe eiken aangeplant, maar ja... dat zal nog jaren duren voordat er enigszins iets staat. Overigens stonden op alle kruispunten in het veld een stuk of vier tot zes bomen, je ziet ze in de achtergrond eveneens staan. Persoonlijk vind ik het een mooie foto, al is die ook wel emotioneel gekleurd, dit is het gebied waar ik (tot 6 maanden geleden) dagelijks met onze hond wandelde. Bovendien heb ik gewoon geluk gehad om deze foto te kunnen maken, de industriesneeuw van 26 februari heeft zijn werk goed gedaan.

Pixum feliciteert Toon van der Ven met zijn winnende foto: Sneeuwwit

Wij leveren een print van zijn winnende foto op aluminium - 40 x 60 - ter waarde van € 42,99. Hij krijgt hierbij een ophangsysteem ter waarde van € 10,00. Uiteraard nemen wij ook de verzendkosten van € 5,99 voor onze rekening.

 voor het volledige artikel
Evenementen
 
 
Sonos ledenkorting

Aanbiedingen

Sonos is het ultieme home sound system dat je huis kamer voor kamer vult met briljant geluid. C...

MRT
12
Stoomcursus Smartphone Fotografie en Snapsheet

Aanbiedingen | deel 1 / 3 | Thuis

De online ‘Stoomcursus Smartphone Fotografie en Snapsheet’ Dé online smartphonecursus bomvo...

MEI
28
Stoomcursus Smartphone Fotografie en Snapsheet

Aanbiedingen | deel 2 / 3 | Thuis

De online ‘Stoomcursus Smartphone Fotografie en Snapsheet’ Dé online smartphonecursus bomvo...

AUG
14
Schnitzeljacht 2021

Evenement | 10:00 - 19:00 | Dragonstudio, Dragonstraat 16, 5044 HR Tilburg

Schnitzeljacht Connected geeft je de mogelijkheid om op zaterdag 14 augustus 2021 deel te nemen...

SEP
17
Stoomcursus Smartphone Fotografie en Snapsheet

Aanbiedingen | deel 3 / 3 | Thuis

De online ‘Stoomcursus Smartphone Fotografie en Snapsheet’ Dé online smartphonecursus bomvo...

Poll:

Poll niet actief
Connected Magazine
Connected logo 2014 colored